Szerencsére egyre többen fordítanak figyelmet arra, hogy milyen élelmiszert vásárolnak, és mi kerül az asztalra. A háztáji termékek és a házi készítésű füstölt áruk népszerűsége drasztikusan emelkedett az utóbbi években, ezzel egyidőben pedig csökkent a multik polcairól vásárolt tömeggyártott, alacsonyabb minőségű termékek fogyasztása.
Ebben a cikkünkben egy kis betekintést adunk abba, hogy a különböző adalékanyagok pontosan mit jelentenek, és milyen szerepük van a böllérek által készített termékek minőségének és tartósságának megőrzésében. Az ArthurMarket sók és adalékanyagok termékkategóriájában mi magunk is beszerezhetjük ezeket, így akár házi készítésű kolbász vagy szalámi is kerülhet a vasárnapi asztalra.
A véres hurka igazi íze
A házi készítésű véres hurka íze nem hasonlítható össze a hipermarketekben kapható társaihoz. De mégis mi lehet a titok? Mit használnak a böllérek? A vérpor az egyik olyan összetevő, amely segít az igazán finom íz elérésében.
Az ArthurMarket kínálatában kapható vérpor sertés fehérjéből készül, és a friss vért hivatott helyettesíteni. A friss vér nagyon gyorsan képes megromlani, de a vérpor ugyanazt az ízt biztosítja, miközben nagyon sokáig eláll.
Higiénikusabb, könnyebben eltartható és tárolható, mint a friss vér, mégis tökéletes ízt ad a házi véres hurkának. Éppen ezért ideális választás mindazok számára, akik a hagyományos ízeket kedvelik, és még emlékeznek a dédnagyanyáink idejében kóstolt falatokra. Mindemellett a vérpor segít a hurkák állagának és ízének megőrzésében, miközben egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a munkafolyamatot.
A tökéletes szín és tartósság titka
A salétromsó egy igen gyakran használt adalékanyag, amelynek fő célja a húsiparban, hogy megakadályozza a Clostridium botolinum baktérium megjelenését, és ezzel meggátolja a fertőzésveszély kialakulását.
Emellett nagyban meghatározza a termék színét, és konzerválja is azt. A füstölt húsok, kolbászok készítésekor használják főképpen, mert elősegíti a késztermék színének megőrzését, és hosszabb eltarthatóságot biztosít. Különösképpen azok számára javasolt, akik szeretnék a terméket hosszú ideig megőrizni anélkül, hogy annak színe és állaga romlásnak indulna.
Mire jó a nitrites pácsó?
Talán sokan olvastak már a pácsóról, amit gyerekként szinte egyikünk sem tud helyesen kimondani. Jellemzően füstölt húsáruk készítése során használják, mert nitritet tartalmaz, ami segíti a baktériumok elszaporodásának gátlását. Ezenfelül a salétromsóhoz hasonlóan biztosítja a végtermék ízének és állagának megőrzését. A böllérek számára különösen hasznos ez a termék, mivel megkönnyíti a pácolási folyamatot, és garantálja a tökéletes végeredményt.
Saját készítésű húsáruk
Ha szeretnénk mi magunk is az otthonunkban húsárut készíteni, akkor érdemes ellátogatni az ArthurMarket webshopba, ahol igen széles kínálattal találkozhatunk, és számos termék áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy ízletes szalámit, hurkát vagy éppen kolbászt készíthessünk.