2022. szeptember 29. csütörtök

Zacher: “Orbán Viktor felelőtlenül ígért, nem lehet mindenkit meggyógyítani”

- Advertisement -

Zacher Gábor, toxikológus elmondta, a betegek zömének az az utolsó mondata, hogy “ugye meggyógyulok?”. Sajnos azonban az orvosok ezt nem ígérhetik meg mindenkinek.

Zacher nem ígér felelőtlenül, hiszen hogy is mondhatná egy lélegeztetőgépen lévő betegnek, hogy biztosan meggyógyítják? “Nem szokásom felelőtlenül ígérni” – fogalmazott. Sok páciensnek az az utolsó mondata, hogy “ugye meggyógyulok?” A toxikológus elmondta, nem áltathatja őket, de arról biztosítja a betegeket, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek értük. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke azonban azt az ígéretet tette, hogy mindenkit meggyógyítanak. Zacher szerint ez hatalmas felelőtlenség volt.

“Nem szabad ígérni. Ez nem az a felelőtlen ígéret, ami mondjuk Orbán Viktor szájából is elhangzott, hogy mindenki nyugodjon meg, aki megbetegedik, meg fogjuk gyógyítani. Az számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba”
– mondta Zacher Gábor.

- -

A toxikológus elmondta, hogy már nem számolja, hányan kerülnek naponta lélegeztetőgépre, de a betegeket minden esetben tájékoztatja a labor-és CT-eredményekről. Ekkor a páciensek tisztában lesznek állapotukkal és tudni fogják, hogy a stabil légzésükhöz már nem elegendő a maszk. Azt pedig nem ígéri, hogy meggyógyulnak, csak azt, hogy megtesznek mindent annak érdekében, hogy ez így legyen.

“Úgy szoktam csinálni, amikor adjuk az altatószert, hogy mondom a betegnek, hogy kezdjen el számolni. Egy, kettő, három és akkor látjuk azt, hogy a tudatállapota mikor szűkül be az altatószertől, fájdalomcsillapítótól, aztán megkapja az izomlazítót”. Aztán az intubálás következik.

Zacher Gábor elárulta, hogy leginkább a betegek utolsó mondatai maradnak meg emlékezetében, hiszen vannak olyan páciensek, akiknek valóban a lélegeztetőgépre tételük előtti pár szó az utolsó, amit kimondanak. De vannak pozitív tapasztalatok is, hiszen a megmentett betegekkel tudják közölni, hogy “jó reggelt, eltelt két hét”.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek