2022. november 29. kedd

Zacher Gábor korainak tartja a terasznyitást – “Mi ott leszünk a betegágy mellett”

- Advertisement -

Magyarországon április 24-én újra megnyithattak a vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei, az emberek pedig éltek is a kínálkozó lehetőséggel. Ráadásul annyira, hogy tömegek gyűltek össze, ami ebben a vírushelyzetben különösen veszélyes. Több fotó is futótűzként terjedt az interneten, amiken jól látszik, hogy rengeteg ember zsúfolódott össze a teraszokon. A székek egymásba értek, így az asztalok és az emberek között sem volt meg a másfél méteres távolság.

Zacher Gábor hatalmas felelőtlenségnek tartja a nyitást, mert úgy véli, két hét múlva meglesz az önfeledt szórakozás böjtje. “A terasznyitás utáni rajzásra annyit tudok mondani: mi, egészségügyi dolgozók ott leszünk a betegágy mellett, beadjuk a megfelelő gyógyszereket, mindent megteszünk majd az emberek életéért” – fogalmazott a hatvani kórház főorvosa.

A főváros bulinegyeddé változott, a négy fal közül kiszabadult emberek ellepték a vendéglátóhelyeket. Teljesen olyan volt minden, mint a koronavírus kitörése előtt. A toxikológus azt mondta, rajzást láthattunk a hétvégén.

- -

“Hirtelen kigyulladt a három zöld lámpa, mint a Formula–1-ben, az emberek pedig arra mentek, amerre láttak. Elhiszem, hogy már mindenkinek a töke tele van a bezártsággal, de el kell fogadnunk, hogy a vágyaink és a járványhelyzet még mindig nem párhuzamosak. Nagyon nagy fokú felelőtlenségre, hihetetlen fegyelmezetlenségre vall, amit szombaton és vasárnap láthattunk. És ennek nem holnap, holnapután lesz meg a böjtje, hanem egy-két hét múlva érzi meg az egészségügy. Remélem, tévedek. Remélem, nem lesz igazam” – mondta Zacher.

Az első oltás nem elegendő, hiszen azután senki nem védett a vírus ellen. Továbbá az is fontos, hogy a védettség csak a második oltás után két héttel alakul ki.

“Kezelünk olyan betegeket, akik a második oltásuk után kerültek kórházba. Tény, hogy lélegeztetőgépre nem kerültek, tehát valóban nem olyan súlyos a betegség lefolyása. Azonban a fertőzést az első és a második oltás után is el lehet kapni, át lehet adni. És itt újra visszakanyarodok a terasznyitáshoz: a pincérek fiatalok, sokan még az első oltásukat sem kapták meg. Hiába van rajtuk maszk, elkaphatják a fertőzést a vendégtől. Nem szeretnék pesszimista lenni, én is nagyon örülnék, ha visszakapnánk az életünket, de nem győzöm hangsúlyozni: ehhez még mindig fegyelmezettségre van szükség” – fogalmazott a főorvos.

Zacher azt is hozzátette, hogy az emberek jelentős része maszkot sem viselt, annyira megfeledkeztek a vírusról. A baj az, hogy megfertőzhetjük azt a személyt is, aki kétszáz méterre áll tőlünk. “Millió ember maszk nélkül az utcákon, parkokban, tereken. Miért? Miért nem tudjuk megérteni, hogy ennek milyen következményei vannak? Nem szabad abból kiindulni, hogy ma már nem háromszázan, hanem kétszázan haltak meg. Ez az adat nem »aktuális«, hiszen sajnos az elhunytak legtöbb esetben az egy-két hete vagy több ideje kórházban lévő betegek. Való igaz, hogy kevesebb a beteg, azt is el kell mondanom, hogy láthatóan javul a helyzet. Azonban ahhoz, hogy ez így maradjon, továbbra is vigyáznunk kell. Olyan nagy kérés ez?”

Zacher Gábor arról is beszélt, hogy bár kevesebb a beteg, de a gyógyultak közül is egyre többen fordulnak orvoshoz poszt-covid tünetekkel. “Azt hiszem, ez lesz a következő óriási feladat. Egyre többen kérnek segítséget olyan tünetek miatt, mint a látászavar, bőrelváltozás, pszichés problémák – és most csak a három legjellemzőbbet említettem. Óriási teher lesz, hogy vissza tudok-e menni a munkába?, ugyanúgy teljesítek-e?, mennyire változott meg a fizikai állapotom, életem?, és sorolhatnám. Ezzel újra visszakanyarodnék a mostani rajzáshoz: legyünk türelmesek, kérjük az oltást, várjuk meg a védettséget, ne legyen szükség gépi lélegeztetésre, kórházi kezelésre, poszt-Covid-ambulanciára. Ez mindenkinek a saját felelőssége” – fogalmazott.

Orbán Viktor még múlt hét pénteken jelentette be, hogy másnap kinyithatnak a teraszok, mivel hazánkban a beoltottak száma elérte a három és félmilliót. Ezzel a kijárási tilalom is módosult, huszonkét óráról huszonháromra. A következő mérföldkő négy millió beoltottnál várható.

Ám a vendéglátósok sem nyugodhatnak meg, ugyanis többen úgy vélik, ilyen tömegek mellett mindössze két-három hétig lehetnek majd nyitva. “Csak két-három hétig leszünk nyitva, ha mindenki ilyen felelőtlenül viselkedik” – fogalmazott Hlatky-Schlichter Hubert, a budapesti Erzsébet híd pesti lábánál lévő KIOSK tulajdonosa.

Bár ők maguk igyekeznek betartani az előírásokat, de azzal nem tudnak mit kezdeni, hogy az emberek tömegesen hömpölyögnek a városban. Nem tartják a távolságot, nem viselnek maszkot, ez pedig pár héten belül ismét megemeli a fertőzöttek számát, ami valószínűleg egy újbóli záráshoz vezet majd.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek