2022. szeptember 29. csütörtök

Végre eljött a tél! A meteorológia szerint, akár -15°C-os extrém hideg is várható

- Advertisement -

Végre itt a tél! Az időjárás-előrejelzés szerint a következő napokban az időjárás drámai módon megváltozik. Eljött a fagy és a havazás ideje.

Országunkban egész eddig vártunk a havazásra. A téli ünnepeknek már vége és az ország nagy részén szinte semmi csapadék nem volt, leszámítva pár esősebb napot. A meteorológusok már novemberben megjósolták a lehűlés érkezését, azonban sem novemberben sem pedig decemberben nem különösebben ijesztett meg minket a természet. Most már biztos, hogy nem kell tovább várnunk. Az időjárás drasztikusan megváltozik. Intenzív havazás várható. A hőmérséklet, akár -15 Celsius fokra is leeshet.

Hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett várhatóak felhőátvonulások, különösen a Dunántúlon. A következő éjszakák nagyon hidegek lesznek. Első körben a hétfői nap lehet a legfagyosabb -7 és -14 fokos minimumokkal, de a hóval borított szélcsendesebb tájakon még ennél is hidegebb várható.

- -

Ennek oka a sakrvidékekről érkező hideg levegő beáramlása. Kelet és északkelet kivételével gyakran lesz élén, erős szél. Ez sok embernél okozhat majd fejfájást és nyugtalanságot. Jelentősen csökkenhet a hő és a komfortérzet is. Nem fogja kímélni az ízületeinket sem. Intenzívebben jelentkezhetnek a kopásos eredetű panaszok.

Ha a koronavírus nem lenne elég, akkor még érdemes megemlíteni, hogy ilyenkor a megfázásveszély is sokkal súlyosabb. Öltözzünk rétegesen és erősítsük az immunrendszerünket vitaminokkal, gyümölcsökkel és zöldségekkel.

A közlekedésre is érdemes odafigyelni. Ilyen hidegben számolnunk kell azzal, hogy a szabadban hagyott autóink többet fognak tekerni indulás alkalmával. A korábbi havazás, hózáporok által érintett tájakon síkos, csúszós utakra kell számítani. Sokfelé lesz erős az észak-északnyugati szél, mely jelentősen befolyásolja az autónk menetstabilitását. Vezessünk nagyon óvatosan és tartsuk be a követési távolságot!

Nehéz megjósolni, hogy meddig tart pontosan ez az extrém hideg, de január végéig vélhetőleg kitart.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek