2022. november 29. kedd

Változnak a magyar rendszámok – Ez váltja majd a három betű-három szám kombinációt

- Advertisement -

Magyarországon már hosszú évtizedek óta a három betű-három szám kombináció szerepel az autók rendszámain. Ám jövő tavasztól jön a változás, ugyanis 2022 májusában új törvény lép életbe, miszerint új formátumú rendszámokat kapnak majd a gépjárművek.

A tervet ugyan hivatalosan még nem erősítették meg, de az előzetes információk szerint jövő májusban a rendszámtáblákra plusz egy betű és a magyar címer kerül majd fel. A Magyar Autóklub szerint néhány nap múlva a változtatást hivatalosan is bejelentik majd, ezzel egyidejűleg pedig az egyedi, valamint a motoros rendszámok sorsáról is beszámolnak.

A változtatásra azért van szükség, mert a rendszámok esetében már most az S-sel kezdődő betűkombinációnál tartunk. Már csak a T-s, a V-s és a Z-s sorozat van hátra, vagyis hamarosan nem marad több betű a magyar ABC-ből. Vagyis, a most alkalmazott elv szerint kiosztható azonosítótáblák hamarosan elfogynak, továbbá a veterán járművek OT betűjelű rendszámaiból is csak kevés adható ki.

- -

A három betű és három szám kombinációt, a magyar trikolórból, illetve egy nagy H betűből álló, korábbi formátumot még 1990-ben vezették be. Amikor 2004-ben Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, a H betű kék alapszínt kapott, a magyart pedig az unió zászlajának csillagaira cserélték le. Jelenleg is ez a formátum van érvényben hazánkban.

Előre láthatólag a változás érinti majd az egyedi rendszámokat is, így még több lehetőség közül választhatnak majd azok, akik ilyet szeretnének. Jelenleg az egyedi rendszám 4+2 vagy 5+1 elosztású, míg az egyéni szabadon választható, 3+3-as elosztású, egyénileg legyártott rendszám. Az előbbi legyártása, kiadása és engedélyeztetése 435 ezer, míg az utóbbié 112.450 forintba kerül.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek