2022. november 29. kedd

Újabb súlyos szövődmény a koronavírus-fertőzés után – Íme a részletek

- Advertisement -

A koronavírus megjelenése óta eltelt másfél év és a szakemberek egyre több szövődménnyel szembesítenek minket. Nem elég, hogy a vírus súlyos lefolyású is lehet, több szövődménnyel is számolnunk kell. A lehetséges szövődmények listája egyre csak nő, nekünk pedig fogalmunk sincs, hogy kerülhetnénk el ezeket.

Az elmúlt hónapokban felütötte fejét a brit variáns, mostanra pedig megjelent a dupla vagy tripla indiai mutáns is, ami százezrével szedi az áldozatait. Így nem meglepő, hogy a koronavírusnak újabb és újabb szövődményei jelennek meg.

A szöveti nekrózis a COVID-19 után az egyik legszörnyűbb dolog, ami beteggel történhet. Az amerikai Northwestern University tudósai megállapították, mit okozhatnak a vírus világszerte terjedő mutációi. Mindannyian tudunk a COVID-19 tüneteiről, amelyek nem változnak, de a szövődményekről ugyanez nem mondható el. A gangréna leginkább azoknál fordul elő, akiknél súlyos volt a betegség lefolyása. Erős autoimmun reakciók következményeként jelenik meg, ami a kiválasztott szövetek nekrózisához vezethet.

- -

Bartosz Fiałek, reumatológus elmondta, hogy szerencsére az ilyen esetek rendkívül ritkák, ám annál veszélyesebbek. “Számos COVID-19 pácienssel foglalkoztam, de egyiküknek sincs covid ujja, ami nem azt jelenti, hogy nem is fordul elő ilyen. Erről a témáról nem állnak rendelkezésre elegendő adatok, de az általam talált kutatások azt mutatják, hogy ezek a tünetek akár a tíz százalékot is elérhetik” – fogalmazott.

A gangréna érintheti a test bármelyik részét, de leggyakrabban az ujjak és a lábujjak területén alakul ki. Ezt az állapotot általában az idősebb embereknél figyelték meg, akik korábban a fertőzés súlyos lefolyásával küzdöttek. “Az üszök vagy gangréna (gangraena) a koagulációs nekrózis egy fajtájának tekinthető. Leggyakrabban a végtagok egészének vagy egy részének, vagy a lábujjak vérkeringési zavar következményeként kialakuló elhalását jelenti.” A legkiszolgáltatottabbak a cukorbetegségben, az érelmeszesedésben és Raynaud-szindrómában szenvedők. A betegség első tüneteiként duzzanat, bőrpír, zsibbadás, súlyos fájdalom jelenik meg, majd fekélyek és hólyagok alakulnak ki a testen.

Egyes pácienseknél pedig szívizomgyulladás is kialakulhat, ami az intersticiális szöveteket, az ereket és a szívburkot érinti, valamint a bal kamra szisztolés diszfunkciójához és a szívelégtelenség tüneteihez vezethet. A szívizomgyulladás előfordulásának esélye körülbelül 3,5-5 százalék között van.

Az orvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a PCR-vizsgálatok nagy eltorzítása miatt nagyon könnyű pozitív eredményt elérni. Ez pedig azt jelenti, hogy a koronavírusos betegek jelentős része küzd régóta tartó betegséggel. Ez az oka annak, hogy a COVID-19 fertőzés után szokatlan tünetek jelennek meg a pácienseknél.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek