2022. november 29. kedd

Újabb katasztrófa várható? A hasadási reakciók egyre intenzívebbek Csernobil romjai alatt!

- Advertisement -

A Science magazin írta meg, amit már a magyar sajtó is felkapott, hogy “maghasadásra utaló jeleket tapasztaltak” a 35 éve felrobbant csernobili atomerőmű négyes reaktorjának romjai alatt. Kár simítani a dolgot, a hír ugyanis igaz, ahogyan a megnövekedett kockázat is.

A hasadási reakciók egyre intenzívebbé váltak a csernobili atomerőmű romjai alatt.

A fűtőelemek nagy része nem semmisült meg a balesetben, hanem egy halálos lávává olvadt össze az oltáshoz használt homokkal és többi anyaggal. Ez az olvadék bemarta magát a reaktorcsarnok alagsori helységébe, majd kihűlt és megkeménykedett. Magyarán az eredeti üzemanyag több mint 90 százaléka (körülbelül 170 tonna sugárzó urán) még továbbra is ott van.

- -

Ez a folyamat nem figyelhető meg, ugyanis egy elzárt helységben növekszik a koncentráció.

A tudósok nagyon bizonytalanok. A Nukleáris Erőművek Biztonsági Problémáinak intézetének kutatói nem zárták ki, hogy egy újabb reaktorbaleset történhet az erőműben.

Több probléma is felmerült. Egyrészt az anyag erősen radioaktív, másrészről a pontos összetétele és geometriája nem ismert. Csak megközelítő számításokat lehet végezni. A pontos reaktorfizikai tulajdonságai ismeretlenek.

Öröm az ürömben, hogy a neutronszám rendkívül lassan növekszik, így éveik vannak még kitalálni, hogy mit kezdjenek a veszélyhelyzettel.

Egyes számítások szerint egy esetleges újabb robbanást felfoghat a reaktor fölé épített betonszarkofág és szuperkupola.

Azt fontos megjegyezni, hogy több cikkben is azt írja a sajtó, hogy “maghasadásra utaló jeleket találtak”. Az igazság, hogy spontán maghasadás folyamatosan történik urán és plutónium tartalmú anyagokban. A kérdés inkább az, hogy ellenőrizetlen maghasadásos láncreakció jött-e létre, vagy létrejöhet-e?!

A tudósok szerint egy olyan mértékű katasztrófa, amely 1986-ban volt nem jöhet létre. Nincs olyan energiatartalma az ottani anyagnak, amely ezt lehetővé tenné. Ennek ellenére egy kritikus baleset bekövetkezésére van esély.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek