2022. november 29. kedd

Újabb hihetetlenül meglepő hatása van a Pfizer-vakcinájának – Íme a részletek

- Advertisement -

A koronavírus elleni oltások beadása hónapok óta zajlik, Magyarországon hamarosan elérjük az ötmillió beoltottat, amit újabb lazítások követnek majd. Ám még ennek ellenére sem lehetünk biztosak abban, hogy legyőzzük a járványt.

A szakemberek állítják, hogy a mindkét dózissal beoltott emberek jelentős része megfelelően védett lesz a koronavírussal szemben, függetlenül az oltások időzítésétől. Továbbá azt is elárulták, hogy a késleltetve megkapott második adag oltóanyag meghosszabbíthatja a védettségi időt.

A koronavírus elleni antitestek mennyisége három és félszer magasabb volt azoknál a nyolcvan év feletti embereknél, akiket a három-négy hét helyett tizenkét után oltottak be a Pfizer/BioNTech vakcinájának második adagjával. Ez derült ki a Birminghami Egyetem és az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) kutatóinak közös tanulmányából.

- -

“A szakemberek szerint a mindkét dózissal beoltott emberek többsége megfelelően védett lesz az oltások időzítésétől függetlenül, ugyanakkor a késleltetve megkapott második adag meghosszabbíthatja a védettség idejét, mivel az antitestek jelenléte természetes módon csökken idővel” – írja az egyik brit napilap.

“Megállapítottuk, hogy a maximális antitestválasz rendkívül felerősödik az idős emberekben a második Pfizer-oltást követően, ha arra 11-12 hét elteltével kerül sor” – fogalmazott Helen Parry, az egyetem munkatársa.

Nagy-Britannia már az oltási program első heteiben úgy határozott, hogy a vakcina második dózisának beadását elhalasztják annak érdekében, hogy minél több idős, beteg ember a lehető leghamarabb megkaphassa az oltás első adagját.

A döntést azonban sokan vitatták, ugyanis a hatóságok olyan klinikai tesztek nyomán hagyták jóvá a Pfizer és az AstraZeneca vakcináinak alkalmazását, amelynek során csak 3-4 hét telt el a két dózis beadása között.

Az Oxfordi Egyetem kutatói már februárban beszámoltak arról, hogy a tizenkét hét elteltével beadott második után az antitestválasz több, mint kétszer erősebb. A most nyilvánosságra hozott tanulmányban elsőként vetették össze a különböző időintervallumok után beadott második Pfizer/BioNTech-oltások nyomán tapasztalható immunválaszokat.

A tudósok 175, nyolcvan éven feletti ember vérmintáját vizsgálták meg és elemezték az első dózist, illetve ezt tették a második adag beadása után két-három héttel később is. Az alanyok közül 99-en három héttel az első oltás után kapták meg a másodikat, míg a többieknél tizenkét hét telt el a két oltás beadása között. A második dózis után mindkét csoport tagjainál kimutatták az antitesteket, de késleltetve beoltottak szervezetében 3,5-szer nagyobb mennyiségben voltak jelen, mint az előbbieknél.

Ezt követően a sejtes immunválasz működésében kulcsszerepet játszó T-sejteket is megvizsgálták, aminek során megállapították, hogy a késleltetett második dózis esetén a T-sejt-válasz gyengébb volt, de az első oltás után több, mint három hónap elteltével a két csoport tagjainál kiegyenlítődött.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek