2022. december 2. péntek

Új kompokon és katamaránokon hajózhatunk majd a Balatonon – A beruházás 5,7 milliárd forint

- Advertisement -

A Balatoni Hajózási (BAHART) Zrt. még tavaly novemberben indított nyílt, európai uniós közbeszerzési eljárást két 45 méteres komp és két 35 méter hosszú katamarán gyártására. A nyertes pályázó a komáromi székhelyű SAM Shipbuilding and Machinery vállalat lett, ami 5,7 milliárd forintért valósítja meg az elképzeléseket.

A gyártó készíti el a terveket, szerzi be az engedélyeket, gyártja le a hajókat és szállítja le a Balatonra, majd adja át azokat. A szállítás a Sió-csatornán történik majd, amit komoly logisztikai és koordinációs feladat elé állítja a szakembereket. A vállalat továbbá azt is bejelentette, hogy a következő években a kikötők és révállomások is megújulnak majd.

A BAHART új hajóflottájának prototípus tervei már tavaly megérkeztek. Készen van a műszaki dokumentáció és azt is láthatjuk, hogy festenek majd az új hajók, kompok és a BAHART zászlóshajója. Az előzetes tervek szerint mind akadálymentesítettek és klimatizáltak lesznek, emellett alkalmasak a kerékpár-szállításra is. Az utasok várhatóan 2022 tavaszán léphetnek először a vízi járművek fedélzetére.

- -

Az új flotta azt a célt szolgálja majd, hogy a magyar tenger két partja között javuljon az összeköttetés, ebből adódóan pedig a térségben is lehetővé válik az autó nélküli közlekedés. A nagy ívű fejlesztés 2030-ig tart majd, ezáltal pedig a BAHART képes lesz az európai színvonalú hajózási feladatok ellátására is.

Ezúton azt is hozzátették, hogy a Balatoni Hajózási társaság minden olyan tevékenységet befejez, ami szorosan nem kapcsolódik a hajózáshoz. Tehát, a jövőben nem működteti tovább sem a kempingeket, sem pedig a szállodákat.

Az előzetes számítások szerint 2021-ben már az új hajókon és kompokon közlekedhettek volna az utasok, de ez közel egy évvel eltolódik. A legrosszabb esetben 2022 nyara lesz az, amikor az emberek Szántód és Tihany között már az új kompokat vehetik igénybe.

“Erre az időre azt is el fogjuk érni, hogy mind a két rév, a kikötő környéke meg fog újulni, európai színvonalúvá fog tudni válni. Meg fogjuk rendelni az első kisméretű katamaránokat is, amelyek alapvetően Balatonfüred, Keszthely és Siófok körzetében fognak közlekedni” – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek