2022. december 2. péntek

Trombózist kapott két magyar nő az AstraZeneca oltás után

- Advertisement -

Korábban már több országban is beszámoltak arról, hogy az AstraZeneca vakcina beadása után megnő a vérrögképződés valószínűsége, ugyanis több esetet is regisztráltak. Most pedig Magyarországon két nő kapott mélyvénás trombózist az oltóanyag beadása után. Bár a gyártó szerint a vakcinának semmi köze a vérrögképződéshez, annyi biztos, hogy a tünetek az oltások után jelentkeztek.

Egyikük egy 37 éves nő, aki április 6-án kapta meg az oltást, ám négy nappal később fájdalom jelentkezett a derekában, lába pedig zsibbadni és dagadni kezdett. A beteg mentőt hívott, akik beszállították őt az egyik budapesti kórházba. A diagnózis szerint vérrög alakult ki a lágyékán. A nő tizenöt éve szed fogamzásgátló tablettát, de a gyógyszer eddig semmilyen komplikációt nem okozott nála. Éppen ezért volt furcsa számára, hogy az oltás után vérrög keletkezett a szervezetében. A zárójelentésben nem is szerepel, hogy a trombózis az oltás után keletkezett. Az orvosok azt nyilatkozták, a hazai és a nemzetközi hatóságok felé is jelezni fogják az esetet.

A másik nő az oltási tünetek után két nappal nyilalló fájdalmat érzett a lábában, ezért háziorvosához fordult, aki megállapította, hogy trombózisa van. Az ő esetében már szerepel a zárójelentésben, hogy AstraZeneca vakcinát kapott és valószínűleg az váltotta ki nála a trombózist.

- -

A trombózis után mindkét nőnek vérhígítót írtak fel, amit nagy valószínűséggel életük végéig szedniük kell majd. Mindkét beteg elmondta, hogy nem oltásellenes, de úgy vélik, az oltás nem felelősségteljesen zajlik.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) április 7-én jelentette be, hogy a vérrögképződés az AstraZeneca vakcinájának egy nagyon ritka mellékhatása. Ez azonban megálljt parancsolt az oltásoknak, ugyanis több országban is abbahagyták a vakcinával való oltást. Dániában teljesen leállították az AstraZeneca használatát, Spanyolországban csak a hatvan év felettieket oltják vele, Franciaországban az ötvenöt felettiek kaphatják meg, Nagy-Britanniában pedig nem ajánlják a harminc év alattiaknak. Mindez azután következett be, hogy március 31-ig összesen 79 esetben állapítottak meg vérrögképződést az AstraZenecával való oltás után.

Közben egy másik esetről is szóltak a hírek. Egy 62 éves csípőprotézises, szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, valamint pajzsmirigyproblémával küzdő nőnek az oltást követő tizenharmadik napon bevérzés jelentkezett a hasán. Az orvosok nála is trombózist diagnosztizáltak.

Az EMA április 23-án hivatalos nyilatkozatot adott ki arról, hogy az AstraZeneca oltás előnyei jóval felülmúlják a kockázatot. “A legjobb koronavírus elleni vakcina az, amit még ma be tudnak adni” – fogalmazott Paul R. Hunter professzor.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek