2022. szeptember 29. csütörtök

Tomboló viharokkal és -20 fokkal robban be a tél – Ekkor érkezik a farkasordító hideg

- Advertisement -

Bár az évszakok eltűnőben vannak, azért néha napján még megmutatják valódi arcukat. Már régen volt igazi tél, amikor betemetetett minket a hó, mehettünk szánkózni és hógolyózni, na és persze, amikor még fehér volt a karácsony. Télen nem volt plusz 15-20 fok, sőt, inkább kemény mínuszok és fagy volt a jellemző. Mára viszont ezekből már szinte semmi nem maradt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint azonban péntektől beköszönt a tél. Ráadásul sarkvidéki, fogcsikorgató hideg érkezik, viharos széllel.

Hétfőn túlnyomóan borult időre van kilátás, de az esti óráktól átmenetileg felszakadozik a felhőzet. Napközben azonban mindenütt előfordulhat eső, záporeső, délen pedig zivatar is. Este a Dunántúlon megváltozhat a csapadék halmazállapota. Az északnyugatira forduló szél többfelé megerősödik és viharos széllökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 12 fok között valószínű, de északnyugaton ennél hűvösebbet is mérhetnek majd.

Kedden nyugat felől beborul az ég. Északkeleten a hajnali órákra megszűnik a vegyes csapadék, de éjszaka még esőre kell számítani. Az északi megyékben havas eső, havazás is lehet, helyenként pedig az ónos eső sem kizárt. Az esti óráktól vékonyodni kezd a felhőzet, de az északnyugatira forduló szél megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és +3 fok között, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +9 fok között valószínű. Délkeleten ennél melegebbet is mérhetnek, akár 10-13 fok is lehet.

- -

Szerda éjjel átmenetileg felszakadozik a felhőzet, de napközben ismét beborul az ég. Délelőtt még csak szórványosan, délutántól viszont sokfelé kell esőre számítani. Az északi, északnyugati megyékben pedig havas eső, hó és ónos eső is előfordulhat. Az északi, északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és +3 fok között, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +12 fok között alakul. Az ország délkeleti részén ennél melegebbet is mérhetnek.

Csütörtökön borult időre van kilátás, délutántól pedig csökken a felhőzet. Csak a Tiszántúlon lesz egész nap felhős az ég. Napközben mindenütt, estétől csak a Tiszántúlon várható csapadék. Az esőt nyugat, északnyugat felől felváltja majd a havazás, ami erős széllel és viharos erejű széllökésekkel érkezik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -9 és +9 fok között alakul, de napközben fokozatosan hűlni fog a levegő.

Pénteken felhőátvonulásokra kell számítani, de az ország nyugati és keleti részén hosszabb-rövidebb időre kisüt majd a nap is. Az északnyugati, nyugati szél erős lesz, a Dunántúlon viharos széllökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és +3 fok között, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +12 fok között alakul, de az ország délkeleti részén ennél magasabb értékeket is mérhetnek. Az északi területeken pedig nem lesz melegebb -1, -9 foknál.

Szombaton felhőátvonulások lesznek, de több-kevesebb napsütésre is kilátás van. Szórványosan azonban még számítani kell havazásra, hózáporokra. Az északnyugati szél erős lesz, időnként viharos széllökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8 és -15 fok között alakul, de a szélvédett, derült és havas területeken akár -16, -20 fokot is mérhetnek. A délutáni órákban sem szökik feljebb a hőmérő higanyszála -1,-9 foknál.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek