2021. június 21. hétfő

Tiltólistára került az egyik magyar gyógyszer, amit több százezren szednek naponta. Ha szeded azonnal hagyd abba!

Az emberek többsége egy bizonyos kor után vagy egy betegség esetén kénytelen gyógyszert szedni, amit háziorvosa vagy szakorvos ír fel. Laikusként persze nem tudhatjuk, hogy a készítmény hatékony lesz-e, de egy próbát megér. Most viszont nagyon úgy tűnik, hogy ez nem minden esetben van így, sőt, akár életveszélybe is kerülhetünk a súlyos mellékhatások miatt.

“Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) illetékes bizottsága átmeneti intézkedéseket kezdeményezett a Richter Esmya nevű gyógyszerével kapcsolatban” – közölte az MTI.

Az EMA Farmakovigilanciai Kockázat Elemző Bizottsága (PRAC) még tavaly decemberben vizsgálatot indított a gyógyszerrel kapcsolatban, ugyanis négy betegnél is súlyos májkárosodás lépett fel. Az alapos kivizsgálás, kiértékelés végéig azt javasolják, hogy az Esmyával új kezelést ne kezdjenek el, de a folyamatban lévő kezeléseket befejezhetik. A bizottság azt javasolta, hogy az Esmyával kezelt, méhmiómában szenvedő nők rendszeres májvizsgálaton essenek át. A közleményben azt is kiemelték, hogy az intézkedések átmeneti jellegűek, a cél a páciensek egészségének megóvása.

- -

A Richter közleményében az szerepel, hogy az Esmya biztonságos gyógyszer és együtt működnek a bizottsággal. Minden olyan információt megadnak, ami szükséges ahhoz, hogy a vizsgálat befejeződhessen és reális értéket adhasson.

“Európában több mint 700 ezer beteget kezeltek Esmyával. A lefolytatott klinikai vizsgálatok során 7100 páciens kapott a hatóanyagból és 1972 beteg részesült megismételt kezelésben. A hatóanyag fejlesztése során semmilyen májkárosodásra utaló jel nem volt megfigyelhető” – olvasható a cég közleményében. A gyógyszergyár úgy véli, az Esmya kezelésben részesült betegek esetében nem állapítható meg egyértelműen, hogy a készítmény májkárosodást okoz, vagyis nincs kapcsolat a gyógyszer és a betegség között. Közre játszhatott más készítmény egyidejű használata, vírusfertőzés vagy egyéb betegség.

Az Esmya 2012 óta van forgalomban, amely a gyógyszergyár egyik legígéretesebb eredeti készítménye. A májkárosodás hírének hallatán azonban a cég részvényei esni kezdtek a tőzsdén, de ezelőtt évente 70-80 millió euró hasznot hozott.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek