2022. szeptember 29. csütörtök

Tiltólistára került az egyik magyar gyógyszer, amit több százezren szednek naponta. Ha szeded azonnal hagyd abba!

- Advertisement -

Az emberek többsége egy bizonyos kor után vagy egy betegség esetén kénytelen gyógyszert szedni, amit háziorvosa vagy szakorvos ír fel. Laikusként persze nem tudhatjuk, hogy a készítmény hatékony lesz-e, de egy próbát megér. Most viszont nagyon úgy tűnik, hogy ez nem minden esetben van így, sőt, akár életveszélybe is kerülhetünk a súlyos mellékhatások miatt.

“Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) illetékes bizottsága átmeneti intézkedéseket kezdeményezett a Richter Esmya nevű gyógyszerével kapcsolatban” – közölte az MTI.

Az EMA Farmakovigilanciai Kockázat Elemző Bizottsága (PRAC) még tavaly decemberben vizsgálatot indított a gyógyszerrel kapcsolatban, ugyanis négy betegnél is súlyos májkárosodás lépett fel. Az alapos kivizsgálás, kiértékelés végéig azt javasolják, hogy az Esmyával új kezelést ne kezdjenek el, de a folyamatban lévő kezeléseket befejezhetik. A bizottság azt javasolta, hogy az Esmyával kezelt, méhmiómában szenvedő nők rendszeres májvizsgálaton essenek át. A közleményben azt is kiemelték, hogy az intézkedések átmeneti jellegűek, a cél a páciensek egészségének megóvása.

- -

A Richter közleményében az szerepel, hogy az Esmya biztonságos gyógyszer és együtt működnek a bizottsággal. Minden olyan információt megadnak, ami szükséges ahhoz, hogy a vizsgálat befejeződhessen és reális értéket adhasson.

“Európában több mint 700 ezer beteget kezeltek Esmyával. A lefolytatott klinikai vizsgálatok során 7100 páciens kapott a hatóanyagból és 1972 beteg részesült megismételt kezelésben. A hatóanyag fejlesztése során semmilyen májkárosodásra utaló jel nem volt megfigyelhető” – olvasható a cég közleményében. A gyógyszergyár úgy véli, az Esmya kezelésben részesült betegek esetében nem állapítható meg egyértelműen, hogy a készítmény májkárosodást okoz, vagyis nincs kapcsolat a gyógyszer és a betegség között. Közre játszhatott más készítmény egyidejű használata, vírusfertőzés vagy egyéb betegség.

Az Esmya 2012 óta van forgalomban, amely a gyógyszergyár egyik legígéretesebb eredeti készítménye. A májkárosodás hírének hallatán azonban a cég részvényei esni kezdtek a tőzsdén, de ezelőtt évente 70-80 millió euró hasznot hozott.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek