2022. november 29. kedd

Támad a mutáns koronavírus! – Már Lengyelországban is regisztráltak fertőzötteket

- Advertisement -

A mutáns koronavírustörzs már megérkezett Lengyelországba is. Pomerániában két különböző gócból, három betegnél is azonosították a fertőzést.

A világ tavaly karácsony előtt értesült arról, hogy a koronavírus mutálódott. Az Egyesült Királyságban azonosították a mutációt, ami hetven százalékkal fertőzőképesebb, mint az eredeti törzs. A francia hatóságok annyira bepánikoltak, hogy lezárták a La Manche csatorna alatti határátkelőt és csak a negatív koronavírus-teszttel rendelkezőket engedték át. Ennek következtében kamionosok tömkelege rekedt a doveri kikötőben, a teszt elvégzésére várva.

A tudósok ezt követően elárulták, hogy nem történt meglepő dolog, mivel minden vírus havonta mutálódik. Ezzel majdnem egy időben Dél-Afrikában, Nigériában és Brazíliában is kimutattak vírusmutációkat.

- -

Ausztriában és Norvégiában már megjelent a dél-afrikai törzs is, míg eközben Lengyelországot elérte a brit mutáció.

A gdański tudósok arról adtak ki tájékoztatást, hogy a brit vírustörzsű minták két különböző pomerániai megyéből származnak. “Csak idő kérdése volt, hogy nálunk is megjelenjen a brit mutáció” – nyilatkozta Dr. Łukasz Rąbalski, a Gdański Egyetem Biotechnológiai Karáról.

Dr. Rąbalski azt is kiemelte, hogy a jelenleg érvényben lévő óvintézkedések, azaz a maszkviselés, a távolságtartás ugyanolyan védelmet nyújt az új mutáció ellen is, mint a COVID-19 klasszikus változata ellen. A koronavírus brazil törzsét azonban aggasztóbbnak tartja. “A vírus olyan helyről ered, ahol a lakosság hetven százaléka megfertőződött, ez pedig újabb hullámot indított el” – fogalmazott.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek