2022. december 2. péntek

Szörnyen fájdalmas, vörös kiütések jelentek meg testén a AstraZeneca vakcina beadása után

- Advertisement -

Egyre több ország függesztette fel az AstraZeneca vakcináit, mert komoly mellékhatások léptek fel egyes emberek estében. Akadt, akinél vérképzési zavar jött létre, másnál viszont pár napon belül annál is komolyabb komplikáció adódott. Egy 43 esztendő katona is elhunyt miután megkapta az oltást, legutóbb pedig egy orvostanhallgató hunyt el. Nem csoda, hogy emiatt fenntartással kezelik a vakcinát és nem merik beadni addig, míg az Európai Gyógyszerügynökség ki nem vizsgálja mi lehet a baj. Most egy újabb esetet mutatunk be. Egy édesanya élete legrosszabb két hetén van túl, ugyanis kiütések borították el testét miután megkapta az AstraZeneca oltást.

Leah King testét csúnya bőrkiütés lepte el nemsokkal azután, hogy megkapta a koronavírus elleni vakcinát. Március 12-én adták be neki az első adag oltást, de hamarosan piros, égő, viszkető kiütések borították be az egész testét. A 41 éves nő elmondása szerint az egész arcán, mellkasán és karján is elburjánzott, mely miatt nagy fájdalmai voltak.

Olyannyira fájtak neki ezek a részek, hogy alig tudta ellátni 13 éves fiát. Mint kiderült a covid vakcina mellékhatásai közé tartozik a bőrkiütés és a fájdalom is. Bizonyos esetekben a mellékhatásokat jó jelnek tekintik, mert látszik, hogy a szervezet immunrendszere elkezdett dolgozni.

- -

“A bőröm annyira fájt és folyamatosan forró volt. Soha nem éreztem még ilyen fájdalmat, borzalmas élmény volt. Egészséges ember vagyok, ne szedek semmilyen gyógyszert és nem tartozom a veszélyeztetett korosztályba sem. Csak azért kaptam meg az oltást mert a fiam ápolója vagyok, aki autizmussal és mobilitási problémákkal küzd.” – mondta.

Amióta megkapta az oltást, nem nagyon tud gondoskodni róla, mert még mindig fájdalmai vannak. Leigh a Ravenscraig vakcinaközpontban kapta meg az oltást.

Tíz emberből egy érzékenységet, fájdalmat, hőemelkedést, melegséget, véraláfutásokat tapasztalhat az AstraZeneca injekció helyén. A tünetek mellé társulhat fáradtság, levertség, rossz közérzet. A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a bőrviszketés vagy bőrkiütés ritkábban fordul elő, mindössze 100-ból egy embert érint. Ez azért fordulhat elő, mert a vakcina gyulladásos reakciót válthat ki, ez pedig bőrtünetet mutat.

Leigh elmondta az oltóanyagról írt levelében, hogy szerint kórházba kell menni, ha az oltás után 48 órával sem múlnak el a mellékhatások. “Én elmentem a Wishaw A&E-be, de elküldtek. Még kétszer visszamentem, de másodjára már olyan fájdalmaim voltak, hogy alig tudtam kisétálni a kórházból.”

Leigh egy bőrgyógyász véleményére vár, ám addig szüneteltetnie kell fia gondozását. Fia, Aidan amúgy is fél a közelébe menni, mert nem tudja miért néz ki így az anyja és mi történik vele.

“Az otthon számára a legboldogabb hely és én vagyok a legjobb barátja, Az oltást is azért kaptam, hogy gondozni tudjam, de még erre sem vagyok képes. Nagyon nehéz helyzet, ami fizikailag és szellemileg is megterhel. Hamarosan Glasgowba kell mennünk, de nem tudok ott lenni mellette, mikor a legnagyobb szüksége lenne rám.”

A fájdalmak ellenére Leigh nem ellenzi az oltást, viszont szerinte igen is támogatni kell azokat, akik komolyabb mellékhatásokat tapasztalnak az injekció után.

“Úgy éreztem magam, mint akit cserben hagytak. Most várok a bőrgyógyász véleményére. Egy szemvizsgálatra is el kell mennem, mert a szemeim annyira kiszáradtak. Bárcsak jobban támogatnák az embereket ilyen esetben.”

Az NHS általános nyilatkozata szerint: „Az Egyesült Királyságban engedélyezett vakcinák megfelelnek a szigorú biztonsági, minőségi és hatékonysági előírásoknak, amelyeket a független Gyógyszer- és Egészségügyi Termékek Szabályozási Ügynöksége (MHRA) állapított meg.

„Minden jóváhagyott koronavírus-vakcinának át kell esnie az összes klinikai vizsgálaton és biztonsági ellenőrzésen. Az MHRA a nemzetközi biztonsági előírásokat követi.

Eddig emberek milliói kaptak koronavírus elleni oltást, de csak nagyon ritkán számoltak be súlyos mellékhatásokról, például allergiás tünetekről. Hosszútávú szövődményekről pedig még nem értesültek.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek