2022. szeptember 29. csütörtök

Szigorít a kormány! – Ugrik a védettségi igazolvány, ha így teszel

- Advertisement -

Magyarország kormánya hamarosan döntést hoz a védettségi igazolványt illetően. Mindannyian tudjuk, hogy a kártyát már az első oltás beadása után kiállítják és még a második dózis beadása előtt megérkezik tulajdonosához. Ám ezzel a húzással egy lavina indult el. Jogosan tesszük fel a kérdést, miért menjünk el a második oltásra, ha a kormány már az első után kezünkbe adja a védettségi igazolványt?

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azonban most bejelentette, elveszik a védettségi igazolványt, illetve a kártya érvényét veszti, ha valaki nem adatja be magának az oltás második dózisát.

Az igazolvány megtartása azért is fontos, mert legalább augusztusig szükségünk lesz rá, ha részt szeretnénk venni valamilyen rendezvényen. Mivel szállodába, moziba, színházba, fesztiválokra vagy éppen sporteseményekre és éttermekbe csak az igazolvánnyal lehet bemenni, fontos, hogy meg is tartsuk azt. Az az előterjesztés miszerint a védettségi igazolvány érvényét veszti, ha nem megyünk el a második oltásra, már a kabinet előtt van. Természetesen kivétel ez alól a Janssen vakcinája, ami egy dózisú, szemben a többi koronavírus elleni oltóanyaggal.

- -

A védettséghez szükség van a második adag vakcina beadására, az ugyanis megnöveli az antitestek szintjét és sejtes immunitást alakít ki és véd a mutációk ellen is.

Járványügyi szempontból veszélyes, hogy már az első oltás után egy héttel kipostázzák az igazolványt, amivel tulajdonosa szinte bárhova mehet, ahova csak a kedve tartja. Ám a baj az, hogy a teljes védettség ilyenkor még nem alakul ki. Jó példa erre az AstraZeneca oltóanyaga is, aminél a vakcina első adagja után csak a 22. napon termelődik antitest. Továbbá a Sinopharm esetében a második oltás után 2-4 héttel számít valaki védettnek.

Sokan azért nem akarnak elmenni a második oltásra, mert már az első után a kezükben volt az igazolvány. Persze akadnak olyanok is, akik a mellékhatásoktól tartanak, de néhányan önhibájukon kívül nem jutnak el a második oltásra. Az operatív törzs eddig nem nyilatkozott arról, hányan nem mentek el a második adag beadatására.

Gulyás Gergely elmondta, aki nem jelenik meg másodszor is az oltópontokon, az egyszerűen elveszti a védettséget és ezzel igazolványa is érvényét veszti. Tehát, ha valaki kihagyja a második oltást, akkor ezt jelzik az informatikai rendszerben és ezáltal a kártya érvénytelenné válik. Ezt a célt szolgálja az igazolványon található QR-kód. Ahhoz azonban, hogy ez működjön, a kártyákat ellenőrizni is kell, nem elegendő csak felmutatni azt.

Az Amerikai Egyesült Államokban a beoltottak nyolc százaléka nem vállalta a második oltást, pedig ott Modernával és Pfizerrel oltottak. A nyolc százalék körülbelül ötmillió embert takar. Több szövetségi államban már kampányt is indítottak annak érdekében, hogy meggyőzzék azokat, akik nem akarnak elmenni a második oltásra. Az egészségügyi hatóságok e-mailt és SMS-t küldenek, amelyben figyelmeztetik a beoltottakat arra, hogy menjenek el a második oltásra is. Továbbá az oltóanyagokat is félreraknak annak érdekében, hogy mindenki megkaphassa a második dózist.

A szakemberek állítják, hogy amikor az emberek azt olvassák, hogy a két adag vakcina között csak néhány százalék a különbség a védettségben, feleslegesnek tartják a másodikat. Ám a tudomány szerint nem szabad kihagyni a második oltást, mert ezek még inkább hozzájárulnak ahhoz, hogyha el is kapjuk a fertőzést, ne kerüljünk kórházba és ne haljunk meg.

Amellett, hogy az oltás védettséget nyújt, több praktikus előnnyel is jár. Védettségi igazolvány nélkül nem vehetünk részt különböző rendezvényeken, sőt, még az éttermek belső tereibe sem mehetünk be, de ez még nem minden. Több vasút-és légitársaság is előre jelezte, hogy csakis teljesen immunizált emberek utazhatnak velük. Szóval, a második oltás nemcsak azért fontos, hogy ne veszítsük el a kártya érvényességét, hanem azért is, mert ezzel magunkat és másokat is megvédünk.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek