2022. december 2. péntek

Sokkoló! Tünetmentes koronavírusos gyerekek szorulnak kórházi ellátásra

- Advertisement -

A koronavírus-járvány megfékezése már folyamatban van, hiszen a világ különböző országaiban megkezdődött a védőoltások beadása. Ennek ellenére is rengetegen fertőződnek meg, a hallottak száma pedig már meghaladta a kétmillió főt. Sajnos a gyerekeket sem kerüli el a COVID-19, ám a legtöbben tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel megússzák az egészet.

Azt gondolnánk, hogy ez jó dolog, ami részben igaz is, ám később néhányuknál súlyos szövődmények és sokszervi gyulladás alakul ki. A koronavírus első hulláma alatt nem volt erre példa, ám a második hullám tetőzését követően már Magyarországon is regisztráltak ilyen esetek. Azok a gyerekek, akik átestek a fertőzésen nagyjából két-négy héttel később súlyos szövődményekkel kerültek kórházba. Úgynevezett sokszervi gyulladás, MIS-C alakult ki náluk.

A sokszervi gyulladás leginkább a 8-10 éves korosztályt érinti. Csak a Heim Pál gyermekkórházban eddig negyven ilyen beteget ápoltak, jelenleg pedig hét sokszervi gyulladással diagnosztizált gyermek fekszik az intézményben, akik közül egy szorul intenzív ellátásra.

- -

Mivel a tünetek gyorsan rosszabbodnak, már megjelenésükkor orvoshoz kell fordulni. A betegség minden gyermeknél más-más intenzitással jelentkezik, de a leggyakoribb tünetek a magas láz, a nagyfokú gyengeség, a bágyadtság, az aluszékonyság, de előfordulhat kötőhártya-gyulladás, repedezett ajkak, bőrkiütések, erős hasi fájdalom, megnagyobbodott nyirokcsomók, hányás, hasmenés, még komolyabb esetben pedig szívritmus-zavarok és keringési problémák is.

A Semmelweis Egyetemen huszonegy gyermeket ápoltak a koronavírus szövődményei miatt és Dr. Constantin Tamás, az egyetem docense azt is elmondta, hogy mindannyian jól reagáltak a terápiára. Valamint hozzátette, hogy amikor a sokszervi gyulladás tünetei megjelennek a gyerekeknél, élő kórokozó már nem mutatható ki a szervezetben, ezért a gyerekek nem is fertőznek. A súlyos szövődmények hátterében “a korábbi vírusfertőzésre adott kóros immunreakció következtében kialakuló gyulladás áll” – mondta az orvos.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek