2022. szeptember 29. csütörtök

Rekordhosszú ideje lefagyasztott embrióból született egészséges kislány

- Advertisement -

Molly Gibson születése rendkívül különleges, ugyanis a kislány világrekordot állított fel. Ő a legrégebben lefagyasztott embrió, aki egészségesen jött a világra.

Az embriót még 1992-ben fagyasztották le és tavaly év elején ültették be egy nő méhébe. Molly megszületését a Tennessee államban, Knoxville-ben működő hitalapú nonprofit szervezet, az Országos Embrióadományozó Központ szolgáltatásai tették lehetővé. Az intézményben in vitro megtermékenyítés révén adományoznak fagyasztott embriókat a teherbe esni kívánó hölgyeknek.

Tina és Ben Gibson egy házaspár, akiknek nem lehetett gyermeke a hagyományos módon, így ezt a módszert választották. A folyamat során a fel nem használt embriókat ültetik be az örökbe fogadó anya méhébe.

- -

Bár Tina szülte meg Mollyt, sem ő, sem pedig a férje, Ben nem a biológiai szülei. A pár azt követően határozott így, miután kiderült, hogy Bennél cisztás fibrózist diagnosztizáltak, ami meddőséget okozhat. A pár öt évig próbálkozott, elgondolkodtak az örökbefogadáson, végül az Országos Embrió Adományozó Központhoz fordultak.

Mollynak van egy nővére is, Emma, aki ma már három éves és ő is fagyasztott embrióból született még 2017-ben. Továbbá Emma és Molly ugyanazoktól a névtelen embrió-donoroktól származik, így ők biológiai testvérek.

Így Emma világrekordját saját kishúga döntötte meg. Tina elárulta, hogy kicsit szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy az embriók életképesek lehetnek-e, mivel közel három évtizede voltak lefagyasztva. Tina 1990-ben született, vagyis két évvel azelőtt, hogy az embriókat lefagyasztották.

Emma és Molly születése is jó példa arra, hogy a fagyasztott emberiókat nem szabad pusztán az életkoruk miatt eldobni.

“Ez feltétlenül tükrözi az évek óta alkalmazott technológiát és annak képességét, hogy az embriók határozatlan ideig felhasználhatók” – mondta Carol Sommerfelt, az Adományozási Központ laborigazgatója és embriológusa. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy bár az orvostechnológia folyamatosan fejlődik, a fagyasztott embriók beültetése, a terhesség és a születés is bonyolult lehet, vagyis a siker nem minden esetben garantált.

A beültetés előtt a fagyasztott embriókat ki kell olvasztani, ez pedig vegyes eredményeket hoz. Az összes adományozott embriónak körülbelül hetvenöt százaléka éli túl a felolvasztási és átviteli folyamatot. Ez azonban még nem minden, ugyanis az IVF-en keresztül beültetett embrióknak mindössze a 25-30 százaléka születik meg, mert nagy a vetélés kockázata.

Tina és Ben most már boldog, hiszen nemcsak egy, hanem két gyermekük van, ráadásul nem a hagyományos módon. “Ez a módszer rengeteg kockázattal jár, de megéri” – mondta a házaspár.

“Nagyon megható számomra, hogy egy évekkel ezelőtt lefagyasztott embrióból egy szép baba születik” – mondta Sommerfelt Molly születéséről. “Megtiszteltetésnek érzem, hogy részese lehettem a folyamatnak.”

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek