2022. november 29. kedd

Rájöttek a 11-es szorzótábla trükkjére – Ezzel a módszerrel pillanatok alatt kiszámolod az eredményt

- Advertisement -

Több olyan tantárgy van az iskolában, ami nem annyira fekszik a gyerekeknek, de gyanítjuk és tapasztalatból is mondjuk, hogy a legmumusabb talán a matematika. Vannak olyan szerencsés helyzetben lévő gyerekek, akik egy-kettőre megértik, amit a tanár magyaráz és próbál tanítani, de az esetek többségében a hátuk közepére nem kívánják ezt a tantárgyat. Persze ennek a tantárgynak is vannak olykor könnyebb részei, amit könnyedén meg lehet tanulni, de a sinus, cosinus, logaritmus és társai nem tartoznak közéjük.

Tény, ezeket nem is igazán kell a mindennapokban használni, nem úgy mint az alapműveleteket, az összeadást, kivonást, szorzást, osztást. A szorzótáblában soha nem volt semmilyen logika, azt be kellett magolni és kész. Ha nem tudtad, addig kérdezgették, míg a fejedbe nem került. Most viszont nagyon úgy néz ki, hogy mégiscsak akad benne valami logika.

A minap egy olyan felvétel került fel az internetre, ahol a százalékszámítást sokkal egyszerűbben lehetett levezetni, most pedig úgy tűnik a 11-es szorzótáblának is van egy könnyebb elvégzési módja.

@zhcyt

my girlfriend is a human calculator @munchie.michelle

♬ original sound – ZHC
- -

A silentmath nevű felhasználó, egy nagyon érdekes videót tett fel a TikTokra. A videó a “11’s trick” nevet kapta, mivel a 11-es szorzótáblához van köze. A felvételen tökéletesen hallható és látható, ahogy megkérik a lányt, hogy szorozza össze a 11-et 32-vel. Persze erre nagyon kevés ideje van, mert gyakorlatilag azonnal rá kell vágnia a választ. A lány gyorsan rávágja, hogy a válasz 352.

@silentmath

Follow for more math hacks & free hw help! ##silentmath ##mathtutoring ##freehelp ##AerieREAL ##GetCrocd ##GoForTheHandful

♬ original sound – ✨Math Tutor✨

Adott a kérdés, hogyan tudta ilyen gyorsan kiszámolni a feladványt. A válasz pedig nagyon egyszerű. A lány ismeri a 11-es szorzótábla számolási trükkjét.

Elmagyarázzuk:

A lány fogta a második számot, vagyis a 32-t és szétbontotta, vagyis 3-ra illetve 2-re. Ezután fogta és összeadta a számokat (3+2=5), majd a két szám közzé illesztette – 3 5 2. Ha utána számolsz, akkor neked is ez az eredmény fog kijönni. Ugyanezt meg lehet csinálni a 11×43-al is, melynek eredménye 473 lesz.

A videó futótűzként terjedt az interneten, amit eddig több, mint 10 millióan tekintettek meg zhcyt oldalán.

Emberek ezrei szántak időt arra, hogy hozzászóljanak, és sokan nem hitték el, hogy eddig nem volt tudomásuk erről a megoldásról.

Az egyik azt mondta: “Nem is tudtam, hogy van 11-es trükk.”

A másik pedig ezt: “Tényleg működik.”

Egy harmadik kommentje: “Várj, tehát ha megszorzom a 11-et 35-tel akkor = 385 kapok? Úristen tényleg.”

“A tanárok megtaníthatták volna ezt nekünk” – kommentelte egy másik felhasználó.

“Mi a helyzet a 11 x 46-tal? Próbáld ki.” – válaszolták. “Megcsináltam és működött 506-ot kaptam” – hangzott a válasz.

Te ismerted ezt a trükköt?

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek