2022. november 29. kedd

Platófázisban van a koronavírus-járvány – Nem emelkedik az elhunytak és a fertőzöttek száma

- Advertisement -

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, Szlávik János elmondta, hogy “stabilizálódni látszik a járványhelyzet, az új koronavírus-fertőzöttek és az elhunytak száma lényegében nem változott az utóbbi napokban, tehát platófázisba ért a járvány”.

Bár a jelenlegi adatokból nem lehet végbemenő következéseket levonni, a főorvos reméli, hogy a számok nem kezdenek újra emelkedni. Sajnos a többi európai országban nem így lett, ezért figyelnünk kell a számokra.

Szlávik azt is elmondta, hogy a hazánkba érkező oltóanyagok nem egyformák, mivel készülnek vakcinák hagyományos módszerrel, de emellett léteznek második és harmadik generációs szerek is. “Viszont mindegyik megegyezik abban, hogy a súlyos betegség kialakulása és az elhalálozás megelőzhető vele” – fogalmazott a főorvos, aki azt is hozzátette, hogy a vakcinák hatékonysága is eltérő.

- -

A legfontosabb, hogy az emberek elkerüljék azt, hogy kórházi kezelésre szoruljanak és meghaljanak. “Ezért én azt tudom mondani, hogy minden Magyarországra érkező vakcina hatékony abból a szempontból, hogy megvédi az emberek egészségét és életét”. Sokan félnek az orosz vagy a kínai vakcinától, pedig a kínai Sinofarm által gyártott oltóanyag is hagyományos módszerrel készül ugyanúgy, mint az influenza vagy a veszettség elleni védőoltás.

“A hagyományos kínai vakcinák valamivel alacsonyabb hatékonyságúak, azonban abban nagyon hasonlítanak a többiekre, hogy megakadályozzák a súlyos fertőzés kialakulását és azt, hogy a betegek meghaljanak”. Vagyis a vakcina teljes mértékben alkalmas az immunitás kialakítására.

Az újonnan felfedezett koronavírus-mutációk esetében is hatékonynak mutatkoznak a már engedélyezett oltóanyagok, vagyis eddig nem tudni olyan esetről, amiben a védőoltás hatástalan lett volna.

Az infektológus azt nevezte a legjobb oltóanyagnak, ami jelenleg hazánkban van és elérhető, illetve az oltási rend nem tesz köztük különbséget. Az azonban rendkívül fontos, hogy a vakcinák mellékhatásai mások az egyes oltóanyagok esetében, azaz van, amelyiket nem ajánlják például daganatos betegeknek vagy allergiásoknak.

A főorvos arra is kitért, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban múlt hét pénteken egy 44 éves, túlsúlyos, magas vérnyomásban szenvedő nőnek adták be elsőként a bamlanivimab gyógyszert, ami hatékony a koronavírus ellen. A páciensnél semmilyen mellékhatás nem jelentkezett.

A bamlanivimab nevű gyógyszer monoklonális antitest alapú és csak a betegség korai fázisában használható. A szer megakadályozza, hogy a koronavírus miatt a betegek súlyos állapotba kerüljenek. Tehát, a gyógyszer tulajdonképpen megelőzésre alkalmas, vagyis maximum a betegség tizedik napjáig hatékony – fogalmazott Szlávik János.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek