2022. november 29. kedd

Orbán Viktor szerint most jön a neheze. Megyénként eltérő intézkedések jöhetnek.

- Advertisement -

Miniszterelnökünk szerint még csak most sújt le igazán a pöröly az egészségügyre nézve. A legnehezebb hetek állnak előttünk. Galgóczi Ágnes az NNK-főosztályvezetője szerint elképzelhető az is, hogy a járványügyi intézkedések megyénként eltérőek lehetnek.

Nézzük meg jobban, hogy melyik megyénkben milyen szintű a fertőzésszám.

Nőnapon léptek életben a szigorított védelmi intézkedések, azonban nagyon úgy tűnik, hogy nem elég a járvány megfékezéséhez. A járvány mindenhol töretlenül tombol tovább, ugyanakkor Pest megyében valamivel aktívabban van jelen. Na persze, ez most nem azt jelenti, hogy mindenkinek le kellene menekülnie valahova vidékre.

- -

A kormány valamiért nem közli, hogy pontosan mennyi aktív fertőzött van megyénkét lebontva, de következtetni lehet.

A hvg.hu kiszámolta, hogy körülbelül miként áll a helyzet a különböző megyékben. Nézzük csak:

Pest megye: Március első hetében 5142 új fertőzöttet találtak, a második héten már 8540-et. 100 ezer főre vetített új esetszámot nézve itt volt a legnagyobb növekedés. Közel a duplájára ugrott.

Komárom-Esztergom megye: Ezüst érmes. 572-ről 788-ra emelkedett az új fertőzöttek száma 100 ezer főre vetítve.

Budapest: A fővárosunk összességében a harmadik helyen áll. Március első hetében 6516 új fertőzöttet találtak, második héten már 10109-et. 100 ezer főt nézve 372-ről 577-re nőtt az új esetek száma.

Győr-Moson-Sopron megye: 100 ezer főt nézve 468-cal, majd 645-tel nőtt a fertőzöttek száma. Negyedik.

Somogy megye: Ötödik helyen. 596-ról 754-re ugrott.

A többi megyében ennél valamivel jobb a helyzet. A legkevésbé Békés, Tolna, Jász-Nagykun megyékben tombol a járvány.

A legjobb helyen ilyen szempontból Zala megye áll. Itt regisztrálták a legkevesebb új fertőzöttet.

A kormány várhatóan szerdán dönt majd, hogy mi lesz a sorsunk. Egyes megyékben tovább szigoríthatnak. Természetesen ezt még sem a kormány, sem az operatív törzs nem erősítette meg.

Valljuk be, hogy ezen még lehet szigorítani. Gondoljunk csak arra, hogy mi volt tavaly ilyenkor. Nem csak éjszaka, hanem nappal sem lehetett “alapos indok” nélkül elhagyni az otthonunkat. Zárva voltak az óvodák, bölcsődék.

Az szinte kizárt, hogy az idősek vásárlási idősávja visszatérjen, azonban a boltban lévők számát még lehetne korlátozni. Legalábbis több szakértő felvetette ezt a lehetőséget.

Volt egy pletyka miszerint kötelezővé teszik az FFP2 maszkokat, azonban ez végül nem tért napirendre. Most, elképzelhető, hogy a nemzetközi példákat alapul véve nálunk is előírják a komolyabb maszk viselését.

Mi lesz a húsvéttal?

Gulyás Gergely egyelőre nem merte megjósolni, hogy várható-e valamiféle lazítás az ünnepekre, de Szentkirálya Alexandra kormányszóvívő nyilatkozatából úgy érezhető, hogy a kormány nem mondott le a dologról teljesen. Eleve azért zártunk be március 8-án, hogy húsvétra lazíthassunk. Legalábbis ez volt a terv. De, hogy elég volt ez arra, hogy kicsit fellélegezzünk? Vélhetőleg nem.

A mostani járvány erősebb, mint az előzők. Többen betegednek meg, és többen kerülnek kórházba. Nagyon úgy fest, hogy március 23-án továbbra sem kell a körmöshöz rohannunk, de ruhát sem kell próbálgatni egyetlen üzletben sem.

Orbán Viktor szerint: “valószínűleg az egész járványidőszak legnehezebb hete lesz mind a kórházi ágyak, mind a lélegeztető készülék, mind a hadra fogható ápolónők és orvosok tekintetében.”

A kórházban lévő betegek száma elérte a kritikus 10 ezer főt. Lélegeztetőgépen pedig már ezren vannak. Ennyi beteget lehetetlen tartósan ellátni. Egy korábbi cikkünkben már beszéltünk arról, hogy az orvosok így is kénytelenek rangsorolni, hogy mely betegek kerüljenek intenzívre. Orbán Viktor nagyon aggódik a koronavírus brit mutációja miatt. Az ugyanis a korábbinál jobban fertőzi a fiatalokat. A szakemberek szerint rengeteg a 30-50 év körüli beteg. Már pedig ez a halmaz csak hetek múlva kerülhet sorra, ami az oltást illeti.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek