2022. december 2. péntek

Orbán Viktor szerint ekkor oldhatják fel a korlátozásokat Magyarországon

- Advertisement -

A magyar kormányfő pontosan elmondta, mikor térhetünk vissza a régi kerékvágásba.

A miniszterelnök ma reggel adott interjút a Kossuth Rádióban, amelynek során elégedetlenségét fejezte ki a tegnapi uniós megbeszéléssel kapcsolatban. Orbán Viktor elmondta, hogy Brüsszel továbbra is késlekedik a vakcinák beszerzésével, emiatt pedig sokan halhatnak meg. “Én nem vagyok udvariatlan ember, nem akartam felborítani az asztalt. Nekünk nem magyarázatra van szükség, hanem vakcinára. Ha az unióból nem érkezik vakcina, jöjjön máshonnan. Nem lehet, hogy ezért haljanak meg magyarok.”

Orbán Viktor azt is hozzátette, hogy a lehető legtöbb vakcinát kell engedélyezni, mert ettől beindul a verseny, ez pedig felgyorsítja majd a folyamatokat, ezzel az oltásokat is. “Bizonyos cégekben milliós tételben állnak a raktárban a vakcinák, de Brüsszel nem adja ki az engedélyt. Vakcina kell, az jelenti az életet” – fogalmazott a miniszterelnök. Nem hagyható figyelmen kívül a kínai és az orosz vakcina sem, hiszen azok is emberéleteket mentenek. Az pedig jelenleg mellékes, hogy bölcs döntés volt-e, hogy az unio tagállamai központosítva szerezzenek vakcinát vagy sem. Erről ráérünk később gondolkodni.

- -

“Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret. A magyar kormány igényt tart az orosz és a kínai oltóanyagra is, de “Kína csak akkor ad vakcinát, ha megvan a vészhelyzeti engedélyezés”. Arra a kérdésre, hogy mikor kaphatunk az orosz oltóanyagból azt a választ adta, hogy külügyminiszterünk ügyes és hatékony, bízik benne, hogy jól tárgyal Moszkvában. Pontos dátumot nem lehet tudni arról, hogy mikor érkezhet meg az orosz vakcina, de a későbbiekben erről is megegyeznek majd.

“Nem tudjuk a korlátozásokat feloldani, amíg nincs tömeges oltás” – jelentette be Orbán Viktor, majd elmondta az oltási sorrendet is:

“Először jöttek az egészségügyi dolgozók, aztán idősotthonok lakói, őket követik a 60 év feletti krónikus betegek, ők mintegy 1,5 millióan vannak. Ezután következhetnek a védekezés egyéb szereplői, az operatív törzs tagjai, a rendvédelmi dolgozók és itt jönnek a kormánytagok is, én is. Ezután jönnek azok az idősek, akik nem szenvednek krónikus betegségben. Ha ez mind megtörténik, akkor jöhet az új időszámítás, ekkor lehet megszabadulni a korlátozásoktól, ha ezeknek a csoportoknak a beoltásához lesz elég vakcina. Ha senki nincs közvetlen életveszélyben a vírus miatt, akkor lesz új időszámítás. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ezeket a csoportokat mind be is kell oltani, mert az oltás önkéntes” – fogalmazott a kormányfő.

Vagyis, azok a hatvan év feletti személyek, akik nem szerepelnek a felsorolásban, nem kell, hogy megkapják a vakcinát ahhoz, hogy a korlátozásokat a kormány elkezdhesse feloldani.

A kormány jövő héten ülésezik arról, hogy mi legyen az érettségizőkkel, vagyis, hogy visszaengedjék-e a diákokat az órai felkészülésekre. A döntés meghozataláig azonban mindenkit arra kér, hogy a korlátozásokat továbbra is tartsuk be és vigyázzunk egymásra. A kormányfő elmondta, hogy a feloldások pillanata már közel van, de konkrét dátummal nem tudott szolgálni. A beszélgetés során szó esett a vakcinaigazolványról is, amiről azt mondta, most még alacsony a beoltottak száma, azaz legalább egymillió ember beoltása előtt nem érdemes erről beszélni.

Az interjú végén a gazdasági kérdések is szóba kerültek, amiről a miniszterelnök elmondta, hogy a “2008-as gazdasági válság utáni megszorításokat és adóemelést végrehajtó politika nem vált be”, ezért határozott a Fidesz a béremelésekről, az adócsökkentésről, a 13. havi nyugdíjról, valamint a huszonöt év alatti személyek SZJA-mentességéről. Orbán Viktor hozzátette, hogy túljuthatunk a nehéz időszakon, ha a munkahelyeket továbbra is sikerül megvédeni.

A rendkívüli jogrendet két hétre saját hatáskörben meghosszabbítják, majd a parlament elé viszik a kérdést.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek