2022. december 2. péntek

Orbán Viktor: “Nyár végén, ősszel oldhatjuk fel a korlátozásokat”

- Advertisement -

Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó Reggelt Magyarország című műsorában jelentette be, hogy a koronavírus-járvány jelen állása szerint és az operatív törzs előrejelzései szerint legkorábban nyár végén vagy ősszel oldhatják fel az érvényben lévő korlátozásokat.

Magyarország miniszterelnöke szót ejtett a magyar gazdaság állapotáról és a vakcinák elérhetőségéről is. Orbán Viktor elmondta, a harmadik hullám több nyugat-európai országba is betört, emiatt pedig tovább romlik a helyzet és szükségessé válik a korlátozások szigorítása.

A kormányfő az operatív törzs üléséről érkezett a rádióba és elmondta, hogy jelenleg Magyarország oltókapacitása sokkal magasabb, mint amennyi vakcina rendelkezésünkre áll. Sajnos nincs elegendő oltóanyag és azt is hozzátette, hogy “míg a britek beoltották a lakosság 4%-át, addig az EU-ban átlagosan 1% alatti ez a szám.”

- -

“Nincs elég vakcina Európában, ami felveti azt a kérdést, hogy jó döntést hozott-e a 27 miniszterelnök, akkor, amikor a közös vakcinabeszerzésről döntöttünk.”

“A felelősség kérdését későbbre kell halasztani, ahelyett, hogy lobogtatnánk ezeket a számokat és a frusztrációnkat a brüsszeli bürokratákra irányítanánk” – mondta a miniszterelnök.

Az operatív törzs igyekszik minél több koronavírus elleni vakcinát beszerezni, így tárgyal a kínaiakkal és az oroszokkal is. Hozzátette, hogy a kínai vakcina bár nagy mennyiségben elérhető, egyelőre arra várunk, hogy a magyar egészségügyi hatóság jóváhagyja az oltóanyagot. Csak ezt követően használható és csak ezután kezdhetik meg a kínai vakcinával való oltásokat.

Az operatív törzs ülésén az is elhangzott, hogy kisebb kockázattal jár a kínai és az orosz vakcinával történő oltás, mint az, ha a nyugati oltóanyagokra várunk. “Arra kérem a hatóságot, hogy körültekintően, de a lehető leggyorsabban mondjanak A-t, vagy B-t, hogy lehet-e használni itthon ezeket a vakcinákat. Több millió kínai vakcinát az emberek rendelkezésére tudnánk bocsátani akár néhány napon belül” – fogalmazott Orbán Viktor.

Eközben a görög származású biztos arra kérte az uniós tagállamokat, hogy tartsák be a vakcinabeszerzési stratégiát és ne folytassanak tárgyalásokat olyan gyártókkal a háttérben, amelyekkel egyébként a Bizottság már szerződést kötött. “Meghal minden nap 100 feletti ember, nekem ne mondja meg egy görög biztos, hogy mit csináljak. Eddig sem és ezután sem tiltja semmi, hogy tárgyaljunk más beszállítókkal” – mondta a magyar kormányfő.

Az oltásra való regisztrációval kapcsolatban annyit mondott, hogy az emberek egyelőre azért nem kapnak oltási időpontot, mert nincs elegendő vakcina az országban. “Amikor lesz vakcina, akkor tudunk felelősséggel időpontot ajánlani. Amint lesz vakcina, azonnal jelezni fogjuk az oltás időpontját az érintetteknek.”

Arra a kérdésre, hogy mikor oldhatók fel a korlátozások így felelt: “Mindannyian szabadulnánk már ezektől a korlátozásoktól, de közben romlik a helyzet Nyugaton. Ha a brüsszeli beszerzések ütemében haladunk, akkor nyár vége, ősz, amikorra annyi embert be tudunk oltani, hogy a korlátozásokat fel tudjuk oldani. Ha az egészségügyi hatóságok elvégzik a dolgukat és a kínai vakcinát is tudjuk használni, akkor olyan gyorsan tudunk oldani, hogy talán még jóval nyár előtt is vissza kaphatjuk a régi életünket.”

Orbán Viktor azzal zárta a beszélgetést, hogy a magyar kormány a kínai vakcinából több millió adagot be tudna szerezni, méghozzá rövid távon. Ehhez azonban a szakemberek jóváhagyására van szükség.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek