2022. szeptember 29. csütörtök

Orbán Viktor: “Célunk a 200 ezer forintos minimálbér”

- Advertisement -

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor kijelentette, hogy a kormány célja a kétszázezer forintos minimálbér elérése.

Emellett a kormányfő azt is hozzátette, hogy a gyermeket nevelő szülők vissza fogják kapni a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót.

A Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján Orbán, Matolcsy György és Varga Mihály is beszélt. Matolcsy elmondta, hogy már ebben a hónapban kamatemelés jöhet, amennyiben a monetáris tanács tagjai is így látják. Az MNB elnöke szerint a gazdaság elbírná a kamatemelést, illetve az inflációs veszély kötelezővé is teszi ezt.

- -

“Az 5,9 százalékra tervezett jövő évi magyar hiányadat a harmadik lemagasabb lenne az Európai Unióban. Nem szerencsés ilyen rangsorban előre kerülni” – fogalmazott.

Varga Mihály, pénzügyminiszter úgy véli, a magyar gazdaság teljesítménye már a nyári hónapokban meghaladhatja azt a szintet, ami a koronavírus előtt volt. Elmondta, az elkövetkezendő időszakban a gazdasági lendület a foglalkoztatás, a bérek növekedése, az újonnan kiépült vállalati kapacitások beindulása és az uniós transzferek segítik ezt.

A pénzügyminiszter azt is hozzátette, hogy az infláció megugrása csak átmeneti állapot, ugyanis hamarosan helyére kerülnek a dolgok, így az infláció a három százalékos tartományban fog maradni.

Továbbá arra is emlékeztetett, hogy Magyarország társasági adószintje a legkedvezőbb az unióban és a kormány nagy hibának tartaná, ha kiiktatnák az adóversenyt a globális gazdasági versenyből. 2020-ban a költségvetési hiány 8,1 százalék volt, ám a 2021-es évben 7,5 százalék körülire saccolják, míg 2022-ben ez a szám 5,9 százalékra csökkenhet majd. Orbán Viktor szerint egy lépésben nem elérhető a költségvetési hiány csökkentése, az ugyanis nagy megrázkódtatást jelentene a reálgazdaságnak, amit nem bírnánk ki.

“Egyetértek Matolcsy György jegybankelnökkel, aki szerint el kell kerülni a “poszt-covid szindrómát” a gazdaságban is. Ehhez fontos eszköz a teljes foglalkoztatás, amely a járvány utáni bizonytalanság ellen hat, továbbá a hitelmoratórium, óvatos kivezetési forgatókönyv kell, és ez még tárgyalások kérdés” – fogalmazott a miniszterelnök.

“Kétszázezer forintos minimálbérnek kell lennie a horizonton” – fűzte hozzá a kormányfő. “Ugyanakkor, ha rázúdítunk” egy lépésben egy 200 ezer forintos minimálbért a magyar kis- és középvállalkozásokra, akkor azok tönkre fognak menni, elbocsátások lesznek és nem teljes foglalkoztatás, hanem munkanélküliség várható. Ezért, ha magasabb minimálbért akarunk – 200 ezer forintot egy vagy két lépésben – akkor ehhez a kis- és középvállalkozásoknak segítséget kell adni az őket terhelő adók érzékelhető csökkentésével. A jelenlegi helyzetben nem lehet választási költségvetést csinálni, mert akkor nem lesz gazdasági újraindítás” – fogalmazott Orbán.

“Válságból nekem újat senki nem tud mutatni”, de ez a világjárvány most mindenki számára teljes új helyzet.” Most a gazdaság újraindítása következik és létrejön két új operatív törzs.

Megalakul a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs, amit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezet majd. Továbbá Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter vezetésével létrejön a társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs is.

“El kell térni a szereplők azonos kezelésének elvétől és azokat kell különösen és másképpen kezelni, akik vagy a legtöbbet szenvedtek, vagy legtöbbet tudják nyújtani a válságból történő kilábaláshoz. A munkahelyek megvédése miatt kell ellenezni” – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint jó az alacsony magyar vállalati adókulcs, mert ez hoz hazánkba tényleges beruházásokat. Vagyis, ha valaki ezt akarja elvenni, akkor a valódi beruházások idevonzásának képességét veszi el. “A külkapcsolatokban nem lehet, hogy Magyarország csak a nyugati lábán álljon, a keleti irány is fontos, ez gazdaságpolitikai tény. A világgazdaság súlypontja folyamatosan keletre helyeződik, ehhez nekünk alkalmazkodni kell” – mondta.

A főváros turizmusa pusztán tíz százalékban épül a magyarokra, a külföldiek teszik ki a kilencven százalékot, ám ez nem lesz versenyképes. Olyan nemzetközi rend ugyanis nem fog visszaállni, amelyben bármelyik nagy főváros pénzt csinálhat a turizmusból, “így nem engedhetjük meg magunknak, hogy mellőzzük saját állampolgárainkat”.

Fontos, hogy Budapest kiépítsen olyan turisztikai kapacitásokat is, amiket a vidéki magyarok is igénybe vesznek. Ehhez pedig egy turisztikai üzleti modellváltásra van szükség.

“Magyarországon nagyok a területi egyenlőtlenségek, ezért ha forrás lesz az EU-ból, akkor mindet ezekbe a régiókba kell elküldeni. Nemcsak azért, mert így igazságos, gazdaságilag így észszerű, hanem azért, mert nem akarják “megavárosokká” átalakítani Magyarország településszerkezetét, meg akarják őrizni a falvakat, a kisvárosokat és a városokat” – fogalmazott a kormányfő.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek