2022. december 2. péntek

Olaszország lazít a korlátozásokon – Hétfőn nyitnak a bárok, éttermek és múzeumok

- Advertisement -

Két nap múlva, azaz február elsején Olaszországban feloldják a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat az egész ország területén. Ez pedig azt jelenti, hogy újra kinyithatnak a vendéglátóegységek és a múzeumok is. Tavaly november óta zárva tartott a Colosseum és a Vatikáni Múzeum is, február elsejétől azonban ezek is újra látogathatók lesznek.

Olaszországban ezzel együtt “vörös”, azaz kiemelten veszélyes régió sem marad, ugyanis a húsz tartományból tizenöt átkerül a “sárga” fokozatba, ami mérsékelten járványveszélyes zónát jelent. A tizenöt tartományba beletartozik a két legnépesebb régió, a tíz millió fős Lombardia és a hatmillió lakosú Lazio is. Ezzel pedig Milano és Róma városa is.

A korlátozások feloldásával a hónapok óta zárva tartó bárok, kávéházak és éttermek is megnyithatják kapuikat a vendégek előtt. A nyitvatartást azonban szabályozzák, az imént felsoroltak este hat óráig fogadhatják a vendégeket. A bevásárlóközpontok is kinyithatnak, de csakis a hétköznapokon, így hétvégén továbbra is zárva kell tartaniuk. Egyes régiókon belül pedig az emberek közlekedhetnek a városok és települések között.

- -

Hétfőtől péntekig előzetes foglalással az olasz múzeumok is látogathatók. Február elsejétől a Colosseum, a Vatikáni Múzeum és a pompeji ásatások is látogathatók.

Az éjszakai kijárási tilalom azonban továbbra is fennmarad, így este tíz órától reggel hat óráig nem lehet az utcán tartózkodni. A rokonok látogatása is csak napi egyszer történhet meg, méghozzá úgy, hogy az egy háztartásban élőkhöz maximum két felnőtt csatlakozik. A tartományok közötti közlekedés február közepéig még biztosan tilos. Kivételt képez, ha valaki munkavégzés céljából lépi át a tartományok határait, illetve, ha valamilyen súlyos indoka van erre. A sípályák pedig továbbra is zárva tartanak.

Az északi Bolzano térsége, a középolasz Umbria és a déli Puglia, Szicília, Szardínia még mindig közepesen járványveszélyes zóna, vagyis narancssárga besorolást kapott. A szigorítások, korlátozások feloldása annak köszönhető, hogy az olasz egészségügyi hatóságok szerint a járványadatok jelentős javulást mutattak. A napi esetszám tizenötezer körül van és az elmúlt egy év alatt a halálesetek száma meghaladta a 87 ezret. A hivatalos számok szerint a kórházak telítettsége is enyhült, az ápolásra szoruló betegek száma csökkent.

Az egészségügyi vészhelyzetet még tavaly év elején, vagyis 2020. január 31-én vezették be Olaszországban, ami jelenleg is érvényben van.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek