2022. december 2. péntek

Németország nem rejti véka alá véleményét – Ezt gondolják az orosz és a kínai vakcináról

- Advertisement -

Jens Spahn, német szövetségi egészségügyi miniszter véleményt nyilvánított az orosz és a kínai koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban. Spahn azt mondta, hogy az orosz és a kínai vakcinával is lehet küzdeni a járvány ellen, mivel nem az számít, hogy az oltóanyag honnan származik, hanem az, hogy mennyire hatékony és biztonságos.

A miniszter úgy véli, semmi akadálya az orosz vagy a kínai fejlesztésű vakcina használatának, amennyiben az Európai Unió előírásának megfelelnek és megkapják az engedélyt.

“Ha egy oltóanyag biztonságos és hatékony, akkor természetesen segíthet a világjárvány leküzdésében, mindegy, melyik országban gyártják” – fogalmazott.

- -

Németországban is folyik az oltás, de a vakcinahiány rengeteg bosszúságot okozhat. Mivel nem minden optimális, sokakat idegesít a hiány és az oltási időpontok kiosztásának módja. Természetesen a problémákról beszélni kell és meg is kell azokat oldani, de nagyon “szűklátókörű megközelítés lenne csak ezekre a kezdeti nehézségekre összpontosítani” – mondta Spahn.

“Nem szabad megfeledkezni arról, hogy éppen leküzdünk egy természeti katasztrófát a tudomány eszközeivel, és így valószínűleg az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványa lesz a leggyorsabban ellenőrzés alá vont világjárvány az emberiség történetében” – fogalmazott a miniszter.

Spahn azt is kiemelte, hatalmas eredmény, hogy egy évvel a vírus kitörése után már van hatékony oltóanyag, ráadásul milliós nagyságrendben.

A világ 194 országa közül ötvenben még nem oltanak a koronavírus ellen, így Németország kiváltságos helyzetben van. Ugyanakkor azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy olyan betegségek ellen, mint a HIV vagy az AIDS nincs védőoltás, ezzel szemben pedig a COVID-19 ellen ez alig egy év alatt sikerült. Tavaly novemberig még azt sem lehetett tudni, hogy a vakcinák hatékonyak lesznek-e, ehhez képest december végén megkezdődhettek az oltások.

Németországban 2020. január 28-án azonosították az első koronavírussal megfertőződött beteget, vagyis néhány nappal ezelőtt már egy éve volt annak, hogy a járvány megjelent az országban. Az egészségügyi miniszter elmondta, úgy véli, a járvány második évfordulója már egészen más lesz. 2021-ben az oltásokkal már ellenőrzés alá kerül a koronavírus-járvány, ráadásul a vakcina hozzáigazítható az új mutációkhoz is.

Németországban tavaly ősszel tetőzött a járvány második hulláma, ami mostanra levonulóban van, ugyanis csökken az új fertőzöttek száma. Február közepéig azonban továbbra is érvényben marad az országos zárlat, mert a vírus terjedését lassítani kell.

A vasárnapi adatok szerint 11.192 új fertőzöttet regisztráltak, ami az előző heti adatokhoz képest több, mint ezer fővel kevesebb. A koronavírus halálos áldozatainak száma pedig 399-el nőtt, vagyis eddig 56.945 fő vesztette életét a kór szövődményei miatt.

A COVID-19 elleni vakcinát eddig a német lakosság 2,5 százalékának adták be, ami 2.317.158 embert jelent. Közülük 461.701 fő már megkapta a védőoltás második dózisát is.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek