2022. november 29. kedd

Nagy a baj! Csernobil felébredt! Ismét elkezdett izzani a reaktor. Újabb katasztrófára számíthatunk?

- Advertisement -

Láttátok a HBO nagysikerű sorozatát a Csernobil katasztrófájáról? A fiatalabb generáció csak így ismerhette meg a világ legnagyobb atomkatasztrófáját. Azok, akik a 80-as évek előtt születtek át is élhették. Szörnyű dolog volt, melynek hatása a mai napig érezhető.

1986-ban valami olyasmi történt, ami az egész világot lesújtotta. A Csernobili atomerőmű négyes reaktora felrobbant. A katasztrófa emberi mulasztás, vagy hozzánemértés miatt következett be.

- -

A pontos történetet bárki megismerheti a fent említett sorozatból. A lényeg, hogy azóta is rettegnek az emberek attól, hogy egy hasonló esemény bekövetkezhet. A legtöbb országban van atomerőmű és ki tudja, hogy mikor ismétlődik meg újra.

Emlékezzünk csak a Fukushimai atomerőmű balesetre. Ott egy földrengés és egy cunami hatására következtek be nukleáris üzemzavarok és balesetek 10 évvel ezelőtt.

A Science információi szerint újra hasadási folyamatok indultak Csernobilban, a betonszarkofággal borított négyes reaktor csarnokában. Ezek vélhetőleg spontán indultak meg az üzemanyag kiszáradásának következtében. A tudósok folyamatosan vizsgálják a dolgot és az ok még nem tisztázott.

Neil Hyatt, a Sheffieldi Egyetem vegyésze szerint: “Olyan ez, mint a parázs egy grillsütőben. Mivel a víz folyamatosan csökken, félni kell, hogy a hasadási reakció hatványozottan felgyorsul, ami az atomenergia ellenőrizetlen felszabadításához vezethet”

Maxim Saveliev, egy ukrán atomerőmű-intézet munkatársa szerint a neutronok száma lassan növekszik, úgyhogy a vezetőknek még van idejük kitalálni, miként állítsák meg a fenyegetést. Azonban ő is kijelentette, hogy nem zárható ki egy esetleges baleset lehetősége.

Mit gondoltok? Szerintetek van okunk aggódni egy esetleges katasztrófa miatt? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek