2022. december 2. péntek

Müller Cecília: “Magyarországon is megjelent a brit vírusvariáns”

- Advertisement -

Az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília bejelentette, hogy már hazánkban is megjelent a rendkívül gyorsan terjedő mutáns koronavírustörzs.

“Az elmúlt napon három beteg mintájában azonosították a brit vírusvariánst, amelyet már környező országokban is azonosítottak” – mondta. Az országos tisztifőorvos azt is hozzátette, hogy az új vírusvariáns “rendkívül gyors terjedésre képes, a megbetegítési képessége 50-60%-kal nagyobb, mint az új koronavírusnak, amit a kezdet-kezdetén azonosítottunk”.

A ma délelőtt közzétett adatok szerint megduplázódott az új fertőzöttek száma. Müller Cecília továbbá azt is elmondta, hogy teljesen nyilvánvaló volt, hogy a koronavírus variánst Magyarország sem kerülheti el.

- -

A laboratóriumokban követő vizsgálatokat végeznek, amelyeknek köszönhetően sikerült itthon is kimutatni a mutáns vírust. Jelenleg három ember fertőződött meg az új törzzsel, de ez szám a gyors terjedés miatt biztosan emelkedni fog.

A tisztifőorvos elmondta, hogy tegnap estig minden beérkezett vakcinát felhasználtak, a ma érkező oltóanyagokból pedig még 51 ezer ember kaphatja meg a koronavírus elleni védelmet.

Bár az oltás lassan halad, már több, mint egy millió ember regisztrált a vakcinainfón. Müller mindenkit arra bíztat, hogy jelentkezzen az oltásra. A járványügyi adatok az elmúlt napokban kedvező tendenciát mutattak, az új koronavírustörzs azonban előre láthatólag rontani fogja ezt. Éppen ezért nincs ok a szigorítások lazítására. Eddig Magyarországon 10.948 fő vesztette életét a koronavírus-járvány miatt. Ráadásul az áldozatok három százalékának semmilyen alapbetegség nem volt, ezért senki sincs biztonságban.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek