2022. december 2. péntek

Mikor ér véget a koronavírus-járvány? – A tudósok nem szolgáltak jó hírekkel

- Advertisement -

Alig tört ki a koronavírus-járvány, máris feltettük a kérdést, hogy mikor ér majd véget? Nos, azóta eltelt egy év, de a vírus még mindig jelen van. Bár az oltások elkezdődtek, a vége még messze van. A szakemberek és a világ lakosai is találgattak, hogy mikor térhetünk vissza a normál a kerékvágásba? Sajnos azonban a tudósoknak nincsenek jó hírei.

Az egész világon elterjedt a kór, rengeteg tennivaló lett és végeláthatatlan az intézkedések, szigorítások sora. Maszkot kell viselnünk, tartanunk kell a 1,5-2 méteres távolságot, kerülni a tömeget és fertőtleníteni, rendszeresen kezet mosni. Számos országban érvényben van az éjszakai kijárási tilalom, arról már nem is beszélve, hogy a koronavírus mutálódik és gyorsabban fertőz, mint az eredeti törzs. A különböző országok által kifejlesztett vakcina jelenheti a megoldás a járvány legyőzésére.

De mikor jön el a pillanat, amikor ismét minden a régi lesz? Jonas Schmidt-Chanasit, német virológus és Dr. Clare Wenham, brit tudós egyetért abban, hogy a COVID-19 még sokáig velünk marad. A két szakember úgy véli, a koronavírus három-négy év múlva tűnik majd el és akkor térhetünk vissza normál, mindennapi életünkbe.

- -

Dr. Wenham, a London School of Economics globális egészségpolitikai docense szerint akkor beszélhetünk majd normál életvitelről, amikor a vakcina világszerte elérhető lesz és persze az emberek beoltatják magukat a vele.

A jelenlegi adatok alapján 2023-at vagy 2024-et írunk majd, mire ez bekövetkezik. Vagyis bőven van még három-négy évünk, amit valahogy át kell vészelnünk. Mások azonban nem így gondolják.

“Ez a járvány csak akkor ér véget, ha az egész világnak vége lesz. Még annak is ellenére, hogy beoltanak minket valamilyen korlátozással biztosan együtt fogunk élni. Legyen szó utazási korlátozásokról vagy egyszerű hatásellenőrzésről, biztosan lesznek korlátaink. Vagyis, rendkívül fontos, hogy az emberek a világ minden táján egyidejűleg rendelkezzenek a minimális oltásmennyiséggel” – fogalmaztak a tudósok.

Margaret Harris, a WHO szóvivője elmondta, hogy az állampolgárok beoltásával foglalkozó országoknak segíteniük kell azoknak az országoknak, akiknek problémája akad ezzel. Harris leginkább az Egyesült Királyságra utalt, ahol magas oltási arányt írtak elő.

“Számos tanulmány bizonyítja, hogy nem működik az a szisztéma, hogy a saját országunk lakosait beoltatjuk, majd ülünk a babérjainkon. A világ összekapcsolt “edények” rendszere. Ha nem biztosítjuk, hogy minden társadalom hatékonyan működjön, akkor tennünk kell érte. Felhívjuk azoknak az országoknak a figyelmét, ahol már beoltották a lakosságot, hogy várják meg a többi országot. Erre szükség van mind erkölcsi, mind gazdasági szempontból” – fogalmazott az Egészségügyi Világszervezet szóvivője.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek