2022. november 29. kedd

Miben különbözik a koronavírus és a brit mutáció? – Íme a válasz

- Advertisement -

Napjainkban rengeteg gondot okoz a koronavírus, ami egy éve része életünknek. Ha pedig ez még nem lenne elég, akkor megjelentek különféle mutációk is. De vajon mennyiben különböznek a brit SARS-CoV-2 koronavírus mutáció tünetei az eredeti törzstől?

Az Egyesült Királyság kutatói már erre is tudják a választ. A vizsgálatok során olyan tüneteket figyeltek meg, amelyek a leggyakrabban a vírus új törzsével megfertőződött betegeknél jelentkeznek.

A koronavírus brit variánsát még tavaly decemberben fedezték Anglia délkeleti részén. Boris Johnson, brit miniszterelnök már elismerte, hogy “vannak bizonyítékok arra, hogy az új változat magasabb halálozási rátával járhat”. Az Egyesült Királyságban engedélyezett három vakcina hatékony a koronavírus eredeti változata és annak mutációja ellen is.

- -

A brit variáns több európai országban is megjelent már, többek között Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Lengyelországban és Magyarországon is. A koronavírus tüneteinek listája folyamatosan nő, ám a brit variáns tünetei még az eredeti törzstől is különböznek. Azt már tudjuk, hogy a brit mutáció akár hetven százalékkal is gyorsabban fertőz a már ismert COVID-19-nél. A mutáció is cseppfertőzéssel terjed, de sokkal gyorsabb és veszélyesebb is.

A brit NHS (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) szakértői szerint a koronavírushárom leggyakoribb tünete a láz, a köhögés, illetve a szaglás és ízlés elvesztése. A új vírustörzzsel megfertőződött betegek azonban pusztán egyetlen tünetről számoltak be.

A betegséget tartós köhögés kísérte. Az előző változattal szemben, ahol a köhögés, mint tünet csak 27 százaléknál mutatkozott, addig a brit törzs esetében ez a szám 35 százalékra emelkedett. A szakemberek megfigyelései alapján a gyomor-és bélrendszeri panaszok azonban nem különböznek a két vírustörzs esetén.

Egyéb tünetek:

fáradtság (32,5%, szemben a 20% -kal),
fejfájás (31,5%, szemben a 30,3% -kal),
izomfájdalom (25%, szemben a 22% -kal),
torokfájás (21,9% szemben 19,1%),
láz (21,7%, szemben a 19,3% -kal),
ízvesztés (16%, szemben a 19% -kal),
szagvesztés (15%, szemben a 18,6% -kal).

A kutatók adatai olyan emberektől származnak, akik 2020. november 15. és 2021. január 16. között kapták el a koronavírust Angliában. A vizsgálatban nem vettek részt kórházban fekvő vagy idősotthonokban élő betegek. A tünetekkel kapcsolatos információk olyan megkérdezett személyektől származnak, akiket orvosok nem diagnosztizáltak.

Angliában továbbra sem javul a járványhelyzet, így arra kérik a lakosokat, hogy kövessék a megelőző intézkedéseket, vagyis viseljenek maszkot, tartsák be a távolságot, kerüljék a tömeget és minél gyakrabban mossanak kezet.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek