2022. december 2. péntek

Mi vár még ránk? “Indokolt lenne az iskolák és a plázák bezárása”

- Advertisement -

A koronavírus-járvány már egy éve része az életünknek és bár a számok csökkenni látszanak, oltják az embereket, mégsem érezhetjük magunkat biztonságban. Zárva tartanak a vendéglátóegységek, a diákok egy része online tanul és még sorolhatnánk. A szomszédos Ausztriában a bevásárlóközpontokat is bezárták és felmerült a kérdés, hogy ránk is vár-e majd.

A vélemények természetesen most is megoszlanak, így nem lehet olyan döntést hozni, ami mindenkinek megfelelne. A helyzet viszont az, hogy a javulás ellenére jelen vannak a koronavírus mutációi, amik gyorsabban terjednek, mint az eredeti törzs, így még nem lélegezhetünk fel. Nagy valószínűséggel további intézkedésekre lesz szükség, erről pedig Galgóczi Ágnes beszélt a Hír TV műsorában.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője szerint fontolóra kellene venni a plázák és bevásárlóközpontok rövid időre történő bezárását is.

- -

“A legfontosabb a kontaktusok számának csökkentése az emberek között. A közösségek találkozását kell csökkenteni, rendezvényeket már rég nem tartunk, de például az üzletek nyitva tartását esetleg egy kéthetes periódusra lehetne korlátozni azzal, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, posták maradjanak nyitva. Azt gondolom, ez indokolt lenne, hiszen a plázákban az emberek ott vannak” – fogalmazott Galgóczi.

Egyértelmű problémát jelent, hogy a plázák egyfajta találkozópontok és még annak ellenére is, hogy az emberek maszkot viselnek, fertőtlenítik a kezüket, a tömeges gyülekezés elősegíti a vírus terjedését. “Egy rövid idejű lezárás is segíthet megakadályozni a járvány terjedését.”

A járványügyi adatok egyértelműen megmutatják, hogy a koronavírus erőteljesen terjed a gyerekek körében is. Emiatt az alsó tagozatos tanulók is veszélyben vannak, így az ő esetükben is el kell gondolkodni a a digitális oktatáson.

“Most elég lenne egy kéthetes periódus, ezalatt a védőoltásokkal nagyon gyorsan tudnánk haladni. Ez így hatékony lenne és a járvány megfékezését szolgálná!” – tette hozzá Galgóczi Ágnes.

Galgóczi az esetszámokkal kapcsolatban elmondta, hogy ezek alakulása függ a védőintézkedésektől, valamint attól, milyen tempóban haladunk az oltásokkal. Hozzátette, mindenkinek egyéni felelőssége, hogy betartja-e a szabályokat, de fegyelmezettnek kell lennünk ahhoz, hogy megfékezhessük a járvány terjedését.

Galgóczi a dél-afrikai mutációról azt mondta, hogy már Magyarországon is regisztráltak ezzel a törzzsel megfertőződött személyt, aki egyébként nem járt külföldön. Ez pedig azt jelenti, hogy a variáns már hazánkban van. Sajnos a védőoltások sem nyújtanak teljes védelmet, a dél-afrikai törzzsel szemben pedig még kevésbé hatékonyak, továbbá azokat is megfertőzi, akik már átestek a koronavíruson, ezért különösen veszélyes.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek