2022. november 29. kedd

Mi következik koronavírus után? – Egy gyilkos gombafertőzés okozhat világjárványt

- Advertisement -

A szakemberek szerint a Candida auris rendkívül pusztító, leginkább a pestishez lehet hasonlítani. A betegséget az emberek 30-60 százaléka nem éli túl.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) tudósai szerint a következő világjárványt az először 2009-ben Japánban azonosított Candida auris okozhatja majd. Ez a gombafertőzés azért életveszélyes, mert a gombaölő szerek hatástalanok ellene, a betegség szövődményeit pedig sokan nem élik túl. A szakemberek szerint a kór a Fekete Halálhoz, vagyis a pestishez hasonlítható, ami a 14. században 75-200 millió ember halálát okozta.

A CDC térképe szerint a világ harminc országából jelentettek már Candida auris-fertőzést, de hazánk szerencsére nem szerepel ezen a listán. Az viszont aggodalomra adhat okot, hogy a szomszédos Ausztria igen. Az európai országok közül az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Lengyelországban, Svájcban, Spanyolországban, Görögországban, Belgiumban és Hollandiában is azonosították már a betegséget.

- -

Ha az élesztőgombafaj bekerül a véráramba, akkor elterjedve a szervezetben hatalmas pusztítást okozhat. Fertőzéseket legkönnyebben a fülben, a véráramban és a sebekben okoz. A páciens halálához pedig az vezet, hogy a fertőzés ellenáll a gombaölő szereknek, így az esetek 30-60 százalékában a betegek életét nem lehet megmenteni.

A Candida auris vérvizsgálatból kimutatható ugyan, de ehhez speciális laboritóriumi eljárásra van szükség. A leginkább veszélyeztetett emberek azok, akiket hosszú ideig kórházban ápolnak, különösen akkor, ha szervezetükbe valamilyen életmentő csövet vezetnek. Ilyen lehet egy egyszerű katéter vagy branül is.

A gombafertőzés kockázatát nagyban növeli a Candida auris ellenállóképessége. A fertőzés ugyanis rendkívül sokáig képes életben maradni bizonyos felületeken. Az emberi bőrön például hónapokig is megél.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek