2022. november 29. kedd

Merkely Béla: “Terhesség alatt nem javasolt a második oltás”

- Advertisement -

A koronavírus elleni oltás már adható kismamáknak is, ám sokan nem merik bevállalni a kockázatot, ami teljes mértékben érthető. A szakemberek szerint a várandósság nem jelent nagyobb kockázatot a megfertőződést illetően, de a vakcinák védettséget biztosítanak a vírus és annak súlyos szövődményei ellen. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azt mondta, mindegyik oltóanyag tökéletes, hiszen az a legfontosabb, hogy a kismamák ne kapják el a fertőzést.

Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy terhesség ideje alatt nem javasolt a vakcina második dózisának beadása. A szoptatás megkezdésével viszont az édesanya a második vakcinát is megkaphatja. Az egyetem rektora azt is elmondta, hogy a fogamzásgátló tabletta mellett is felvehető az oltás, mivel nincs olyan adat, ami szerint ezt figyelembe kellene venni az oltás előtt.

“Azonban igaz, hogy a hormonkészítményekkel kapcsolatban elsősorban az alsó vénás trombózisoknak az előfordulása magasabb. Ez egy ismert orvosirodalmi tény; az oltástól függetlenül is, ha lábdagadás, mellkasi panasz, köhögés lép fel, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni” – fogalmazott Merkely.

- -

A helyzet az, hogy a fogamzásgátló tablettával kapcsolatos vérrögképződésnek nagyjából százszoros a valószínűsége, mint az AstraZenecánál felmerült veszélynél. Éppen ezért a szakember azt javasolja, hogy a fogamzásgátló tablettát szedők nők is elfogadhatják bármelyik oltóanyagot.

Az egyetem rektora továbbra is mindenkit arra buzdít, hogy vegye fel az oltások valamelyikét, mert a koronavírus-járványt csak így állíthatjuk meg. Legalább ötmillió beoltott ember szükséges a nyájimmunitás eléréséhez, de minél többen oltatják be magukat, annál kisebb lesz a megfertőződés esélye és annál hamarabb kaphatjuk vissza régi, jól megszokott életünket.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek