2022. november 29. kedd

Megvizsgálták a koronavírus miatt elhunytak agyát. Az eredmény sokkoló!

- Advertisement -

Amerikai szakemberek megvizsgálták a koronavírusban elhunyt emberek agyát. A vizsgálati eredmények egyenesen sokkolóak. A COVID-19 még szörnyűbb, mint eddig gondolták.

A tudósok folyamatos kutatásokat végeznek annak érdekében, hogy a lehető legjobban kiismerjék az “ellenséget” és azért, hogy még hatékonyabban vehessük fel a harcot a koronavírus ellen. Bár a vírust a légzőszervi betegségek közé sorolják, a tüdő és a légutak mellett több szervet is érint a károsodás.

A New Haven-i Yale-i Orvostudományi Egyetem egy csoportja vizsgálatokat végzett miniatűr, háromdimenziós agyi utánzó organoidokról, illetve a vírus miatt elhunyt betegek agyáról. A cél az volt, hogy kiderítsék, a kór megfertőzi-e az idegsejteket és más sejteket is az agyszövetben.

- -

A betegek kezelésében fontos, hogy teljes mértékben megértsék a vírusinváziót. Ehhez azonban meg kell határozni a koronavírus hosszú távú hatásait, beleértve a központi idegrendszer vizsgálatát is.

Akiko Iwasaki, a Yale-i Orvostudományi Karának professzora publikálta a kutatási eredményeket, amelyek még a szakemberekre is sokkolóan hatottak.

A kutatások szerint a SARS-CoV-2 közvetlenül megfertőzheti az emberi idegsejteket és károsíthatja az agyszövetet. A koronavírus tehát, képes megfertőzni a miniagy neuronjait és sejtmechanizmusukkal önmagukat replikálni. Ezen kívül a gliasejteket és az őssejteket is megfertőzi. Ezekből képződnek az agyszövet különböző sejtjei.

A COVID-19 serkenti a fertőzött sejtek anyagcseréjét, növelve ezzel azok oxigénigényét. Ez pedig azokra az idegsejtekre is kihat, amelyek nem fertőződtek meg, ugyanis kevesebb oxigént kapnak.

Ezzel azonban még nincs vége. A tudósok a koronavírus miatt elhunyt betegek agyának vizsgálatakor azt is megállapították, hogy kivétel nélkül, minden betegnél mikrotámadás történt.

Vagyis, a SARS-CoV-2 pusztító hatással van a helyi agyi iszkémiára, sejthalál formájában. Kaya Bilguvar professzor szerint a betegeknél tapasztalt neurológiai tünetek ezeknek a változásoknak az eredményei lehetnek.

Dr. Iwasaki kijelentette, hogy “további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy megállapíthassuk, egyes betegek hajlamosak lehetnek-e a központi idegrendszer fertőzésre, valamint, hogy meghatározzuk a koronavírus agyba való inváziójának útját és a folyamatok sorrendjét a központi idegrendszer sejtjeinek megfertőződésekor”.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek