2022. november 29. kedd

Még nincs vége a télnek! – Az OMSZ riasztást adott ki

- Advertisement -

Bár az elmúlt héten kemény fagyok uralkodtak az egész országban, a “keleti vadállatnak” nevezett szibériai hideg még várat magára. Az előrejelzések szerint a hőmérséklet mínusz harminc fok alá is süllyedhet.

Január végén és február elején a tél még megmutatja valódi arcát! A globális időjárás előrejelzés szerint egész Európába beköszönt a tél, ami szibériai hideggel érkezik majd. Az elmúlt napok fagyos hőmérséklete és a havazás csak a kezdet volt. Az első előrejelzések arról szóltak, hogy a fagyos napok után már megérkezik a tavasz, ami per pillanat igaz is, hiszen országszerte tíz fok felett van a legmagasabb nappali hőmérséklet. Enyhe fagyok csak éjszakánként fordulhatnak elő és napközben is csak Magyarország északkeleti régiójában várható köd.

A mai napon számottevő csapadék sehol nem valószínű, de többnyire mindenhol erősen felhős vagy borult idő van. A délnyugati, déli szél megerősödik, helyenként viharos széllökések is kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 16 fok között alakul. Az északi megyékben azonban, ennél hidegebbet is mérhetnek.

- -

Az OMSZ riasztást adott ki a heves széllökések és ónos eső miatt. Az elsőfokú figyelmeztetés Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Fejér, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyékre vonatkozik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint az Észak-Dunántúlon, Alpokalján, Zalában 60-75 km/órás, néhol 80 km/órás széllökések is várhatók. Az éjszakai és hajnali órákban az északi megyékben ónos szitálás és ónos eső is lehet. Holnap, azaz pénteken közepesen felhős égre tekinthetünk fel, de az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön eső, zápor elszórtan előfordulhat. Estétől pedig egyre többfelé elered az eső. A déli, délnyugati szél továbbra is erős marad, viharos széllökésekkel. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 15 fok között alakul, de az Északi-középhegységben maximum 3-8 fokot mérhetnek.

Szombaton sem lesz nagy változás az időjárásban, de a reggeli órákban kevés napsütésre is számíthatunk. Estétől azonban ismét megvastagszik a felhőzet és kisebb eső, zápor is előfordulhat. A szél északnyugatira fordul, de továbbra is erős marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 14 fok között alakul, de az északi megyékben maximum 7-9 fok lehet.

Vasárnap a délelőtti órákban csökken a felhőzet, de később nyugat felől beborul az ég. Sokfelé várható eső, zápor, a Dunántúlon pedig már havas esőre és hóra is számítani kell. Az északnyugati szél erős lesz, helyenként viharos széllökések is kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +6 fok között, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 10 fok között alakul. A Tiszántúlon ennél melegebbet is mérhetnek majd.

Január végén, február elején pedig ismét beköszönt a tél, ami magával hozza a szibériai fagyos levegőt.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek