2022. november 29. kedd

Még nem látni az alagút végét – Drámaian nő a fertőzöttek száma

- Advertisement -

Csütörtök reggelre 1862 új fertőzöttet regisztráltak és elhunyt 97, többségében idős, krónikus beteg. Ezzel a beazonosított fertőzöttek száma 381.875 fő, az elhunytaké pedig 13.444.

A gyógyultak száma jelenleg 287.134 fő, az aktív fertőzötteké pedig 81.297. Kórházban 3799 főt ápolnak, akik közül 299-en szorulnak lélegeztetőgépre. Utoljára egy hónappal ezelőtt, január 14-én volt ilyen magas az új fertőzöttek száma.

Az egészségügyi dolgozók, az idősotthonok és bentlakásos szociális intézmények lakóinak oltása már megtörtént. Múlt héten pedig már elkezdték beoltani a legidősebb regisztráltakat.

- -

A védőoltásra már közel kétmillióan regisztráltak. A szakemberek kiemelik, hogy az oltás ingyenes és önkéntes, valamint kérik a magyar lakosságot, hogy minél többen oltassák be magukat.

Az oltási rend hivatalos, eszerint folyik a vakcinák beadása.

Először az egészségügyi dolgozókat, másodszor a szociális ellátásban dolgozókat és szociális ellátásban részesülőket, harmadszor a Covid-19 szempontjából veszélyeztetett 60 évnél idősebbeket oltják. Ez a folyamat zajlik jelenleg Magyarországon.

Negyedszerre következnek a rendvédelmi szervek dolgozói és közigazgatási szervek kormánytisztviselői, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal, majd a 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek. Hatodszor a kritikus infrastruktúrában dolgozókat oltják, bár a tájékoztató nem részletezi, hogy pontosan kik tartoznak ide. Végül, de nem utolsó sorban pedig valamennyi 18-59 évesek kaphatják meg a vakcinát, akik a fenti kockázati csoportok egyikébe sem tartoznak bele.

A korlátozások március elsejéig még biztosan érvényben maradnak, de a szakemberek szerint májusnál előbb a kormány valószínűleg nem fogja feloldani azokat. A rend őrei folyamatos ellenőrzéseket tartanak és szigorúan büntetik azokat, akik nem tartják be a szabályokat.

Továbbra is kötelező a maszkviselés, a távolságtartás és javasolt a rendszeres kézfertőtlenítés, kézmosás. Nagyobb rendezvények nem tarthatók, az éttermek csak kiszállításra és elvitelre adhatnak ételt. A házi karantént is be kell tartani, a rendőrség ellenőrzi a lakosokat, hogy nem hagyják-e el otthonaikat. Nyomatékosan kérnek mindenkit, hogy, aki tünetet észlel magán, ne menjen közösségbe és telefonon konzultájon háziorvosával.

A kormány készül az újranyitásra, erről pedig a magyar lakosság véleményét is kikéri majd, egy online nemzeti konzultáció keretein belül.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek