2022. december 2. péntek

Már biztos! Nem elég két oltás a Pfizer vakcinájából és évente ismételni is kell

- Advertisement -

A hírt a BioNTech társalapítója osztotta meg egy németországi sajtótájékoztatón.

Ugur Sahin onkológus, a BioNTech társalapítója többek között elmondta azt is, hogy a vizsgálatok alapján nincs ok aggodalomra, készítményük az indiai mutációval szemben is hatékony.

Mindezt arra alapozza, hogy oltóanyaguk jól működik a brit variáns ellen is, sőt, még hatékonyabb, mint az eredeti törzs ellen. Sahin azt is hozzátette, hogy az izraeli szívizom-gyulladásos esetekkel kapcsolatban egyelőre nem találtak arra utaló adatokat, hogy “a vakcina használata után a népességet jellemző előfordulási aránynál nagyobb gyakorisággal jelentkezik szívizomgyulladás”.

- -

Az onkológus szerint az “irigység kultúrájának” kialakulásához vezethet, ha a nem oltottakat hátrányos megkülönböztetés éri, illetve, ha a járványügyi korlátozásokon túl korán kezdenek el lazítani.

“Európában majd csak a május vége és június vége közötti időszakban kellene számottevően lazítani a korlátozásokon, mert ezekben a hetekben éri el az 50-60 százalékot a beoltottak aránya” – fogalmazott Sahin.

A szakember elmondta, hogy Európában július végén vagy augusztusban alakul ki a nyájimmunitás, ami után megkezdődhetnek a lazítások. Az emberek egyelőre tévesen hiszik magukat védettnek, hiszen az első oltás még nem nyújt védettséget a koronavírus ellen. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy “nem fair”, hogy az oltóanyag kezdeti szűkössége miatt az Európai Bizottságot hibáztatják.

Sahin végül hozzátette, hogy frissítő oltásra is szükség lesz a Pfizer vakcina második adagjának beadása utáni 9. és 12. hónap között, valamint nem maradhat el az emlékeztető oltás sem, amit egy-másfél évente be kell adni az embereknek.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek