2022. november 29. kedd

Magyarországon is felütötte a fejét a majomhimlő. Van okunk aggódni?

- Advertisement -

Müller Cecília kedden bejelentette, hogy Magyarországon is azonosították a majomhimlőt. Az újabb vírust egy 38 éves férfinél. Az országos tisztiorvos elmondása szerint csak szoros kontaktussal tejed, 2-4 hétig tart, és elsősorban immunhiányos betegeknél és várandós anyukáknál terjed könnyen.

A majomhimlő egy újonnan felfedezett ritka afrikai betegség amelyből a beteg általában spontán gyógyul meg. Több esetét fedezték már fel Európában és Észak-Amerikában. A vírus állati szervezetből terjed emberre. Nagy-Britanniában május 7. óta 179-re nőtt a fertőzöttek száma.

Spanyolországban a hét végén 22-vel nőtt a fertőzöttek száma és elérte a 120 megbetegedést – közölte hétfőn a spanyol egészségügy-miniszter. Portugáliában péntektől hétfőig 22 új megbetegedéssel, 96-ra nőtt a fertőzöttek száma.

- -

A betegséget első ízben 1970-ban azonosítottak embernél a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a tünetek közé a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartoznak.

A betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal bizonyos fokú védelmet nyújtanak ellene. Rosamund Lewis, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) vezető majomhimlő-szakértője hétfőn egy londoni tanácskozáson arról beszélt, hogy a WHO “nem gondolja”, hogy a majomhimlő Afrikán kívüli megjelenése világjárványhoz vezetne. De hozzátette: továbbra sem világos, hogyan adják tovább a betegséget a tüneteket nem mutató fertőzöttek.

Arra kérdésre, hogy a járvány átalakulhat-e pandémiává, Rosamund Lewis, aki a WHO Egészségügyi Vészhelyzeti Programjának technikai vezetője is, kijelentette: “nem tudjunk, de nem hisszük”.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek