2022. november 29. kedd

Magyarországon is bevezethetik a négynapos munkahetet

- Advertisement -

Ismét elgondolkodtak a vezetőink a négynapos munkahétről. A világjárvány miatt felülvizsgálták a munkarendet, hogy miként lehetne a hatékonyságot növelni. Az Aucklandi Egyetem kutatása szerint a négynapos munkahétnek hála a dolgozók akár 20 százalékkal is jobban teljesítenek.

Több országban is napirenden van a négynapos munkahét témája. Spanyolországban, Új-Zélandon, Japánban a Microsoft cég már ki is próbálta a megkurtított munkahetet. Péntekenként bezárták az irodákat, aminek hála 40 százalékos teljesítménynövekedést értek el. Magyarországon az MTA-ELTE Lendület Új Vízió kutatócsoportja gondolkozik azon, hogy miként lehetne megvalósítani.

A működési hatékonyság és az automatizálás növekedne, azonban az üzleti folyamatok felgyorsulnak. Az emberek feladatai nehezebbek lennének. Rugalmasságot, digitális készséget és tudást igényelne az új rendszer.

- -

Máhr Tamás, az ABBYY vállalat folyamatelemzésére szakosodott cég magyarországi vezetője a következő közleményt adta ki: Tíz évvel ezelőtt például a banki ügyintézők napjainak legalább egynegyede azzal telt, hogy iratokat fénymásolnak, mára viszont a legtöbb ilyen művelet digitálissá és automatizálttá vált. Ennek ellenére nem lett kevesebb a teher rajtuk, csak megváltozott. Most az intelligens megoldások révén több embert szolgálnak ki, és egyszerre végeznek más nagy értékű feladatokat: adatokat elemeznek, válaszolnak az ügyfelek kérdéseire, és új banki termékeket kínálnak.

Amikor a gépek már több feladatot látnak majd el, mint az emberek, újra meg kell vizsgálnunk a négynapos munkahét bevezetését. Addig viszont a legtöbb cégnek az öt napnál kellene maradnia, hogy biztosítsák a magas termelékenységet, és megtartsák az ügyfelek bizalmát.

A 4 napos munkahét nem csak azt jelenti, hogy az emberek 32 órát dolgoznak hetente. Ezt a felszabadult napot a vállalatok költségcsökkentésre is használhatják. Ha a 40 órát négy nap alatt kell ledolgozni, akkor az 5. napon a vállalatnak nem kell kinyitni, fűteni, világítani, amivel tudnának spórolni.

Az erre vonatkozó kísérletek nem csak a dolog pozitív hatásait vizsgálták, hanem a negatívakat is. Fontos kérdés, hogy miként hatna ez a dolgozók családi életére. Fontos, hogy a motiváció megmaradjon. Negatív hatások közül egyértelműen a megemelkedett stresszt említették a megkérdezettek.

Bizonyos munkakörökben ez egyáltalán nem működhet. Egy ügyfélszolgálat esetén az ügyfelek elégedettsége drasztikusan csökken, hiszen egy munkanappal kevesebben érhetik el az adott céget, mely árthat a hírnevének.

Az 50 évesnél idősebb alkalmazottak körében kifejezetten sikeres volt a kísérlet. Azt sem szabad elfelejteni, hogy bizonyos dolgokat rettentő nehéz elintézni ha hétfőtől-pénteking minden nap dolgozunk. Azt az egy megüresedett napot lehetne erre szánni.

Az ELTE Szociológia Doktori Iskola doktorandusza azt nyilatkozta, hogy a vállalatvezetők tapasztalatai szerint a járvány miatt engedélyezett otthoni munkavégzés várhatóan nem átmeneti jelenség lesz.

Mit gondoltok? Ti örülnétek a négynapos munkahétnek? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek