2022. szeptember 29. csütörtök

Magyarországnak újra van tengeri kikötője

- Advertisement -

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter még 2019 júliusában jelentette be, hogy Matteo Salvini, belügyminiszterrel aláírták szerződést, miszerint Magyarország 131 millió eurós projekt keretében létesít tengeri kikötőt és kijáratot az olaszországi Triesztben.

Bizonyos feltételek azonban sokáig nem teljesültek, így az adásvételt nem sikerült lebonyolítani. 2020. december 17-én lezárult a vásárlási folyamat, ezáltal tehát, Magyarországnak újra van tengeri kikötője.

A külügyi tárca, ami a tulajdonosi jogokkal rendelkezik december 17-én 1,8 millióról 16,8 millió euróra emelte az Adria Port Zrt. tőkéjét, amit a magyar állam erre a projektre hozott létre.

- -

Hazánk egy háromszáz méteres partszakasszal rendelkező harminckét hektáros terület tulajdonosa lett, amit exporttevékenységre használhatnak majd a magyar vállalkozások. Az előzetes tervek szerint évente kétmillió tonna áruforgalomra számítanak, de egyelőre még várni kell arra, hogy a kikötőben hajóforgalom legyen.

A területet kármentesíteni kell, majd le kell folytatni egy örökségvédelmi eljárást, ez pedig nem megy egyik pillanatról a másikra. Ez a folyamat akár egy évig is tarthat.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek