2022. november 29. kedd

Magyarország holtversenyben áll az élen a Romániával, mint az EU legkorruptabb országa

- Advertisement -

A Transparency International (TI) korrupcióérzékelési indexe 2010-ben még a kilencedik helyen mutatta Magyarországot, azóta pedig minden egyes évben hátrébb kerültünk ezen a kistán.

Most azonban hazánk éppen olyan korrupt, mint Románia és Bulgária, így a három ország egyszerre foglalja el az első helyet. A skálán 0-tól 100-ig mérik a korrupciót. 100 a teljesen korrupciómentes ország. Magyarország negyvennégy pontot kapott, ahogy Románia is. Ez a teljesítmény egy éve is éppen ugyanilyen volt.

Globálisan 180 ország közül egy helyet javítottunk, így most a hetvenedik helyett, a 69. helyen állunk, egy szinten a bolgárokkal. Tavaly hatalmas botrány kerekedett Bulgáriában, amikor az alvó miniszterelnököt lefotózták pénzkötegek és aranytömbök között.

- -

A tíz éves “munka” gyümölcse beérett, a Fidesz 2010 óta tökélyre fejlesztette a korrupciót Magyarországon. Az egyedi megveszteségek helyett azonban a kormánypárt egy másik utat választott. Első lépésként a törvények átírására koncentráltak, amely meggyengítette a korrupció elleni védekezőképességet, majd saját embereikkel töltötték fel testületeiket, amelyeket egyébként is a kormány ellenőrzött és így várták a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus megindulását.

A koronavírus-járvány kitörése pedig segítséget nyújtott a demokrácia lebontásában és annak felgyorsításában.

“Míg a válságkezelésre szánt források mennyisége önmagában is elmaradt az elvárható szinttől, azok hasznosulása több mint kérdéses, mivel a támogatásban részesülő projektek egy része sokkal inkább szolgálta az új nemzeti tőkésréteg túlélését, semmint a gazdaság hosszú távú válságállóságának megerősítését” – írta az TI az elemzésben.

A Magyar Turisztikai Ügynökség 83,5 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásából jutott a Hunguest Hotels fejlesztéseire, ami Mészáros Lőrinchez köthető, illetve a Balaton környéki jachtkikötők és luxusszállodák fejlesztése sem maradt el, de a budapesti szállodapiac, ami valóban érintett a válság miatt, teljesen kimaradt a programból.

Arról már nem is beszélve, hogy az egészségügybe bevont pluszforrásokat jelentősen felülmúlták a sportba és az egyházakba fektetett támogatások. “A kormány a járvány elleni védekezés ürügyén a közérdekű adatok nyilvánosságára is újabb csapást mért” – írták a jelentésben.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek