2022. szeptember 29. csütörtök

Luxus óceánjáró hajók: Amit elképzelsz és a valóság…

- Advertisement -

Bizonyára mindenki látott már olyan filmet, amiben óceán és tengerjáró hajókon buliztak az emberek. Sokan azt gondolják, hogy ez tök jó móka, semmi mást nem kell csinálni csak szórakozni és lazulni. Mindenki úgy képzeli el ezeket a tengerjáró hajókat, hogy tele vannak luxussal és egyszerűen képtelenség betelni az általuk biztosított látvánnyal. Nos a valóság egy hangyabokányit különbözik ettől a képtől.

1, Luxus pezsgőfürdők – elvárás

A tengerjáró hajók prospektusait nézve először mindig a medencék és a pezsgőfürdők fognak meg minket. Elképzeljük, hogy a pezsgőfürdőben magunk mögött hagyjuk a gondokat és csendben élvezhetjük a sziesztázást anélkül, hogy bárki más ott tobzódna körülöttünk. Nyilvánvaló, hogy ez a közeg ideális arra, hogy képeket készítsünk a közösségi oldalakra.

- -

Luxus pezsgőfürdők – valóság

A valóságban azonban az egyetlen mód, hogy egymagunk élvezzük a pezsgőfürdőt, ha a szobánkban van egy. A medencéhez hasonlóan a pezsgőfürdő is dugig van vendégekkel, akik csak lazulni akarnak a meleg, bugyogó vízben.

Reggel az idősebb emberek töltik meg, akik gyakran elsőként kelnek fel. Amikor eléggé kiáztatták magukat a családok veszik át a helyet. Nem sokkal később a legénység is kint lesz, s ennek következtében a tengerjáró hajók pezsgőfürdői soha nem pihennek.

2, A hálószobák – elvárások

Ha még soha nem voltál hajókázáson, akkor valószínűleg úgy képzelheted el a szobákat, mint egy ötcsillagos szállodát. Egy fényűző szoba, mely csúcsminőségű berendezéssel van felszerelve csodálatos kilátást nyújt a tengerre.

A szobák tengerjáró hajónként változnak. Van néhány extravagánsabb, de a legtöbb ugyanolyan. Áruk a hajótól és a szobától függ. Sokan számítanak rá, hogy tele lesz luxussal, hiszen végül is ez egy körutazás.

A hálószobák – valóság

A tapasztalt tengerjáró utasok a vártnál sokkal szerényebbnek írta le a szobákat. Ezek a hajók kívülről hatalmasnak tűnnek, és voltaképpen azok is, hiszen több száz utast befogadnak. Ez azt jelenti, hogy nem minden szoba lehet akkora, amekkorára az ember vágyik. Sőt, sok szoba nem is a tengerre, óceánra néz.

3, A szórakozás – elvárások

Garantáltan sok látnivaló és izgalom van a hajón. Esténként, vacsora egy kis élő zenével, varázslatos műsorokkal, és mindenféle egyéb színházi előadással. Ezen a képen például egy Rascal Flatts show látható, óriási tömeggel és fenséges hangulattal.

Bár ez a kép teljesen valóságos, ám csak a legfényűzőbb (és legdrágább) tengerjáró hajók engedhetik meg maguknak, hogy A-listás művészeket vigyenek fel a fedélzetre.

A szórakozás – valóság

A valóságban még ha lesz is élő műsor, biztos, hogy nem egy híres előadó fog fellépni. Nagyobb eséllyel látnak az utasok feltörekvő énekest/énekesnőt. Leggyakrabban a “professzionális” szórakozást egy kezdő művész garantálja, és időnként átvált az est karaoke partiba. A hajóút foglalása előtt érdemes megnézni, mi rejlik a meghirdetett “élő show” mögött.

4, A kaszinó – elvárások

Függetlenül attól, milyen hajóútra indulunk, olyan kaszinóra számítunk, mely a legjobban tükrözi Las Vegast. Lehet, hogy a medence hiba volt, és az élő show is kudarcot vallott, de a kaszinó soha nem bukik meg. Kilenc óráig van lehetőség megtölteni a bendőt és felkészülni az éjszakai iszogatásra, telepakolni a pénztárcát és megindulni a kaszinóba, amit Bellagio vagy MGM-ként képzelünk el.

A kaszinó – valóság

A valóság azonban szomorú képet ábrázol. A “kaszinó” a vártnál sokkal szerényebb a korlátozott hely miatt. A kaszinó a társalgó és a közösen használható termek csak egy bizonyos részét foglalják el, így sajnos méretük közel sem akkora mint sokan várják. A “kaszinóban” csupán néhány nyerőgép van, és azt is félhomályban lehet látni. Pozitívum, hogy legalább arra ösztönzik az embereket, hogy takarítsák meg pénzüket.

5, A tengerjáró hajó – elvárások

A tengerjáró hajók elegáns nevekkel rendelkeznek, s általában olyan szavakat tartalmaznak, mint a királynő, a hercegnő vagy bármi, ami a királyi joggal függ össze. Ebből kifolyólag úgy gondoljuk, hogy a hajó nem lehet más, mint magasztos, pazar és hatalmas. Van azonban egy trükk a hajók ezen aspektusában – minél elegánsabb a név, annál kevésbé királyi a hajó.

Valóban, pompás, fényűző és fenséges, ahogy általában kinéznek a brosúrákban és promóciókban. Vegyük például ezt a hajót. Elég elképesztően néz ki, el kell ismernünk.

A tengerjáró hajó – valóság

Nem minden tengerjáró hajó néz ki olyan varázslatosan, mint ahogy a brosúra sugallja. Általában nem olyan nagyok, és nem is mindig köthetnek ki színes tengerpartokon, miközben a napfény tökéletesen megcsillan a víz tükrén.

Persze a hajó nagyban függ attól, hogy mi magunk milyet is választottunk. Sajnos nem mindegyik marad sokáig egyedi és luxus hatást keltő. Némelyikük öregnek és korrodáltnak tűnik, miközben a hirdetésben szereplő fénykép nagy valószínűséggel akkor készült, amikor a hajót először bocsátották vízre.

6, A korcsoport – elvárások

A TV-ben nagyon izgalmasnak és érdekesnek tűnhetnek az ilyesfajta kiruccanások, kirándulások, főleg ha azt barátokkal osztjuk meg. De még ha egyedül is mennénk, akkor is úgy gondolnánk, hogy kiváló lehetőséget biztosít az ismerkedésre. Fiatal ösztöndíjasokra számítunk, akik koktélokat szürcsölgetnek a medence szélén, és megpróbálnak új élményeket gyűjteni.

Hollywood viszont tönkretette számunkra ezt az élményt. Várjuk, hogy egy körutazáson hasonló korú személyekkel legyünk együtt, akik bulizni és szórakozni készülnek, s nagyban hasonlítanak hozzánk, de nem mindig ez a helyzet.

A korcsoport – valóság

Mielőtt fejest ugranánk egy ilyen körutazásba, érdemes informálódni, hogy milyen korosztály lehet számítani a hajón. Amennyiben a normál életkor eléri a 65-öt biztosra veheted, hogy ez csak nyugdíjasoknak létrehozott utazást tartogat. Nem mintha bármi baj lenne az idősebb korosztály tagjaival, hiszen elbűvölőek és rengeteget lehet tőlük tanulni, ám ha bulizásról van szó, akkor közel sem lehet rájuk számítani.

7, Tengeri betegség – elvárások

A tengeri betegség valóban létező dolog, bár sok figyelmen kívül hagyják. Nem mindenkinél fordul elő, de sokkal gyakrabban, mint azt bárki hinné. Sokan azt gondolják, hogy elegendő csak elterelni a figyelmet és a messzeségbe nézni, hogy elmúljon a hányinger. Amikor szárazföldön vagyunk, könnyebb tenni az émelygés ellen, de ha az óceán mozgása megbetegíti az utast, akkor sokkal kevesebbet tehetnek a helyzet orvoslásáért. Nem mintha bárki megkérhetné a hajót, hogy hagyja abba a ringatást!

Tengeri betegség – valóság

Néhány ember érzékenyebb a végtelenül ringatózó mozgásra, és hajlamosabb a tengeribetegségre. A legsúlyosabb esetekben még a gyógyszeres kezelés sem működik, és a szegény utas fejfájást és hányingert tapasztal az egész hajóút során. Hallottunk olyan utakról is, amelyek során olyan sokan szenvedtek tengeribetegségben, hogy meg kellett szakítaniuk az utat.

Te voltál már tengerjáró hajón? Ha igen, milyen élmény volt?

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek