2022. december 2. péntek

Koronavírus következtében elhunyt Bruce Willis, Sean Connery és Robert De Niro szinkronhangja, Vass Gábor

- Advertisement -

Hatvannégy éves korában elhunyt Vass Gábor, színművész, szinkronszínész. Halálhírét a Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz) Szinkron Alapszervezete közölte Facebook-oldalán.

A színházi és filmes szerepek mellett világhírű színészeknek kölcsönözte hangját. Vass Gábor volt például Bruce Willis, Sir Sean Connery és Robert De Niro magyar hangja is.

A színész 1956. június 23-án született Kömlőn. Gyermekéveit Egerben töltötte, ahol alap-és középfokú tanulmányait is végezte. 1974 és 1978 között járt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Vass Gábor Várkonyi Zoltán utolsó osztályának tagja volt.

- -

Diplomája megszerzése után a Szigligeti Színháznál kezdte karrierjét, ahol egy évadot töltött el, majd következett a Szegedi Nemzeti Színház, aminek 1979 és 1984 között volt tagja. 1984-től, tíz éven át pedig a Madách Színházban játszott.

A 2000-es években ő játszotta a főszerepet Németh László Galilei című drámájának veszprémi előadásain. Szintén Veszprémben ő alakította Tevje-vet a Hegedűs a háztetőn című darabban.

Vass Gábor jellegzetes hangjának köszönhetően rengeteg felkérést kapott, mint szinkronszínész. Emellett pedig több rádiónak és televízió csatornának is ő volt a hangja. 2005-ig az HBO-on, 2014-től az AMC-n, 2012-től a debreceni Best FM-en, 2016-tól pedig a Retro Rádión hallhattuk hangját.

Sir Sean Connery-t a James Bond-filmekben szinkronizálta, a Die Hard első részében pedig Bruce Willis szólalt meg az ő hangján. Ezen kívül magyarul szólaltatta meg még Robert de Nirót, Samuel L. Jacksont és Russell Crowe-t is. És, ha már a filmekről beszélünk, nem maradhatnak ki a mesék sem. Mindannyian jól ismerjük a Disney A kis hableány című meséjét, amelyben Sebastiannak, a ráknak kölcsönözte hangját.

Vass Gábor életének 64. évében hunyt el, koronavírusban.

Nyugodjék békében!

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek