2022. szeptember 29. csütörtök

Koronavírus, India – “Elfogy a levegőnk. Meghalunk!”

- Advertisement -

Indiában a koronavírus-járvány második hulláma megállíthatatlan. Hetek óta pusztít a kór és nem, hogy a fényt nem látni az alagút végén, még maga az alagút is messze van. Úgy tűnik, nincs megoldás és nincs kiút ebből a katasztrofális helyzetből. Naponta emberek ezrei halnak meg és minden egyes nap több százezer új fertőzöttet regisztrálnak. Ez pedig még mindig nem a jéghegy a csúcsa, ugyanis a szakemberek úgy vélik a járvány tetőzése még hetek múlva várható.

India kórházai és egészségügyi rendszere az összeomlás szélén áll, arról nem is beszélve, hogy a betegek be sem tudnak jutni az intézményekbe, sokan a parkolókban halnak meg. A súlyos oxigénhiány pedig még tovább fokozza a helyzetet. Új-Delhiben halotti máglyákon, ezrével égetik el az elhunytakat.

A számadatok pedig még így sem valósak, ugyanis a fertőzöttek hivatalos száma és a halálozási mutatók is elmaradnak a valóságtól. Az országban több, mint 1,3 milliárd ember él, közülük eddig 21.892.676-an fertőzöttek meg és 238.270-an vesztették életüket a kór szövődményei miatt.

- -

“Az, hogy ki meneküljön meg és ki ne, Isten döntése kellene, hogy legyen, nem a miénk. De ezen a ponton már nekünk kell eldöntenünk” – fogalmazott Rohan Aggarwal, egy huszonhat éves rezidens, aki a koronavírusos pácienseket kezeli.

Indiában a legnagyobb baj pedig az, hogy kinek jut oxigén és nem az, hogy ki kerülhet lélegeztetőgépre.

Dr. Z R Thiamsanga kormánytisztviselő szerint Mizoram államban nincs elegendő ágy a betegek számára, így azokat, akik nem a koronavírus miatt kerültek be, haza kellett küldeni. A helyzet súlyos, hiszen a legtöbb államban, minden kórházban dupla annyi beteget kezelnek, mint amennyire van kapacitás. Például három lélegeztetőgéppel próbálnak életben tartani hat-hét embert.

A koronavírus a vidéki területeken terjed a legjobban és leggyorsabban, ezeken a helyeken pedig nem lehet hozzájutni vagy rendkívül korlátozott az egészségügyi ellátás.

Két hónappal ezelőtt az országban még azt ünnepelték, hogy legyőzték a kórt, most pedig Indiában a legpusztítóbb a járvány. Az országot váratlanul és egyik pillanatról a másikról terítette le a koronavírus.

Narendra Modi miniszterelnök és kormányát széles körben kritizálták, ugyanis úgy vélik, nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy India elkerülje a második hullámot. Sőt, engedélyezték a tömeges gyülekezést, hiszen megtartották a vallási fesztiválokat és politikai gyűléseket.

Az első hullám alatt India gyorsan reagált, a kormány lezárta a határokat. Az ellenzék szerint most is ezt kellene tenni, de a kormány nem hajlandó erre. A miniszterelnök fél a gazdasági hatásoktól, ez pedig milliók életét követeli. Helyi korlátozások még mindig érvényben vannak, de ez túl kevés és sajnos túl késő is.

Ezen kívül a oltási program is lelassult, ami nagyban hozzájárult a fertőzöttek számának növekedéséhez. Annak ellenére, hogy India a világ egyik legnagyobb vakcinagyártó országa, képtelen elegendő oltást leszállítani és beadni, ugyanis ellátási és szállítási problémákba ütközik. Múlt hét péntekig a lakosság kevesebb, mint tíz százaléka kapta meg a vakcina első adagját.

Több államban is arról számoltak be, hogy az oltásokból is hiány van, illetve több oltóközpontot is be kellett zárni. Ott pedig, ahol van vakcina, az emberek hosszú sorokban várakoznak arra, hogy beadják nekik.

Szerdán két, folyékony oxigént szállító “oxigénexpressz” érkezik a fővárosba. Oxigén ugyan rendelkezésre állt korábban is, de a szállítmányozás miatt nem jutott el a kórházakba.

“Elfogy a levegőnk. Meghalunk” – írta Arundhati Roy, Booker-díjas írónő és aktivista. Továbbá a kormányt is felszólította arra, hogy mondjon le. Az egészségügy a járvány első hullámában is túlterhelt volt, mostanra pedig annak háromszorosára nőtt a teher, amivel nap, mint nap meg kell küzdeniük az orvosoknak, ápolóknak.

Rengetegen halnak meg a kórházak parkolóiban és a mentőkben, amíg arra várnak, hogy ágyak szabaduljanak fel és bekerüljenek az intenzív osztályra. Ugyanakkor a halottasházak és a krematóriumok hatalmas harcot vívnak azért, hogy a holttesteket fogadni tudják.

Indiában az eredeti törzs mellett pusztít a dupla mutáns és két tripla mutáns koronavírus-variáns is. A mutáció nagyban hasonlít a brazil és a dél-afrikai variánsra, ami azokra is veszélyes, akik egyszer már átestek a betegségen.

Indiában jelenleg a járvány második hulláma tombol, de a szakemberek már most arra figyelmeztetnek, hogy fel kell készülni egy harmadik vagy negyedik hullámra is.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek