2022. december 2. péntek

Kigyógyult a koronavírusból, majd összeomlott a tüdeje a 38 éves nőnek

- Advertisement -

A koronavírus még azt követően is veszélyes, miután valakit gyógyultnak nyilvánítottak a fertőzés után. A COVID-19-nek súlyos szövődményei lehetnek, így még a fiatalok sem érezhetik magukat biztonságban. Ezúttal egy 38 éves nő tüdeje omlott össze, ráadásul azt követően, hogy enyhe tünetekkel vészelte át a betegséget.

Tehát, ma már kijelenhetjük, hogy a COVID-19 szövődményei sokkal veszélyesebbek, mint maga a betegség. A leggyakoribb mellékhatások között szerepel a légzési probléma, a hosszan, akár hónapokig tartó fáradtság és egyéb neurológiai problémák.

Egy 38 éves holland nő magas lázat és izomfájdalmat tapasztalt. Kezdetben azt hitte, hogy egy szimpla megfázásról van szó, ám a baj ennél sokkal komolyabb volt. A koronavírus-tesztje pozitív lett, de hamarosan ki is gyógyult a kórból. Öt héttel később azonban rosszul érezte magát, súlyos légszomja lett és erős fájdalmat érzett a mellkasában.

- -

A kórházban röntgenfelvételt készítettek, amelyből kiderült, hogy kétoldali pneumothoraxot diagnosztizáltak nála. A mellkas és a tüdő között összegyűlt levegő miatt a tüdő nem tud felvenni megfelelő mennyiségű oxigént. Ha a mellhártyaüregben túl nagy a nyomás, akkor a tüdő teljesen leáll.

A lélegeztetőgép megnöveli ennek kockázatát, de a holland nő esetében még azt sem alkalmaztak. Mindössze közönséges paracetamollal kezelték. A nő esete azért is furcsa, mert nála a betegség enyhe lefolyású volt, ilyen súlyos szövődmények a dokumentációk szerint pedig csak azoknál fordul elő, akik kórházi kezelésre szorulnak.

Összesen az emberek egy százalékánál fordul ilyen elő. Ám az tény, hogy az összeomlott tüdővel kezelt betegeknek az egyharmada nem is volt lélegeztetőgépen. A 38 éves nőnél nem volt kockázati tényező, ennek ellenére több hetet töltött kórházban, mire a mellkasüregéből eltávolították a felesleges levegőt. Ezt követően a betegeknek nem volt újabb panasza.

A holland kórház orvosai ezt követően sürgették a pneumothorax felvételét a koronavírus szövődményeinek listájára, még azoknál a betegeknél is, akik kezelésük alatt nem kerülnek lélegeztetőgépre.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek