2022. szeptember 29. csütörtök

Kiderült, hogy kik kapják el a koronavírust. Ezt kell tenned, hogy ne fertőződj meg

- Advertisement -

Életünk több, mint egy éve a koronavírus-járvány körül forog. Legnagyobb részt a négy fal között éltük mindennapjainkat, vagy a munkahelyünkön vagy otthon. A magyar kormány múlt héten enyhített a korlátozásokon, de félő, hogy ezzel nagy hibát követtek el. A szakemberek szerint korai volt a nyitás, hiszen a különböző mutációk gyorsabban terjednek és sokkal fertőzőbbek, mint az eredeti törzs. A kutatók azonban most nagy felfedezést tettek. Találtak két olyan tényezőt az emberi szervezetben, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy ne fertőződjünk meg a koronavírussal.

Ám nem ez az egyetlen jó hír, ugyanis a recept annyira egyszerű, hogy csak egy kis életmódváltásra van szükség a siker eléréséhez. Mindannyian tudjuk, hogy kezdetben az idős és krónikus betegek voltak a legnagyobb veszélyben, ám mostanra már a fiatalabb korosztály sem érezheti biztonságban magát. Arról azonban tudományos eredmény híján voltunk, hogy minek köszönhető, ha valaki tünetmentesen esik át a fertőzésen.

A University of Maryland School of Medicine legfrissebb kutatása alapján a szakemberek két olyan faktort azonosítottak, amik fokozzák a súlyos koronavírus-fertőzés rizikóját, de van két olyan tényező is, amelyek csökkentik a kockázatot.

- -

A brit tudósok ötszázezer, negyven év feletti önkéntest vizsgáltak és ez alapján kijelenthető, hogy azok fertőződtek meg a koronavírussal, akik nagyobb valószínűséggel voltak elhízottak és/vagy 2-es típusú diabéteszben szenvedtek. Ezeknél az embereknél nagyobb annak a kockázata, hogy kórházba kerülnek, súlyos szövődmények lépnek fel, illetve nagyobb eséllyel betegszenek meg a vírustól.

A kutatás során arra is rájöttek, hogy akiknél a koronavírus-teszt negatív eredményt hozott, “nagyobb valószínűséggel volt magas a jó, vagyis a HDL koleszterin szintje, valamint normál tartományban volt a testtömegindexe is”. Tehát, ez a két faktor nagy mértékben csökkenti a koronavírussal való megfertőződés kockázatát.

“Úgy tűnik, hogy bizonyos kardiometabolikus alaptényezők megvédik az embert a koronavírus-fertőzéstől, de vannak olyanok is, amelyek sebezhetőbbé teszik a fertőzéssel szemben” – fogalmazott dr. Charles Hong orvosprofesszor. “Ezek a statisztikai összefüggések, amelyek rámutatnak, mennyire fontos a fertőzés elleni védekezésben az egészségesen működő immunrendszer.”

Dr. Schmedthorst úgy véli, hogy az oltást mindenképpen fel kell vennie az embereknek, de emellett törekednünk kell a normál testsúlyra és növelni kell a HDL koleszterin szintjét. A HDL szint rendszeres, napi legalább harminc perc fizikai aktivitással növelhető. Emellett előnyben kell részesíteni a telített zsírsavakat, mint az avokádót és az extra szűz olívaolajat.

Valamint mellőzni kell a transzzsírokat, mint a margarinok bizonyos típusait. A Cleveland Clinic szakemberei és a Harvard orvosi csapata ajánlja, hogy vegyünk fel immunerősítő szokásokat, mint például a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását, különösen azokat, amiknek magas a C-vitamin tartalma. Fontos az elegendő és jó minőségű alvás és a minket érő stressz csökkentése.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek