2022. szeptember 29. csütörtök

Júniustól jön a nyugdíjemelés. A legtöbben még 1000 forintot sem kapnak

- Advertisement -

Kedd éjszaka jelent meg a kormányrendelet. Mivel a vártnál magasabb az infláció Magyarországon ezért júniustól 0,6%-kal emelik meg az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a korhatár előtti ellátást, a rokkantsági és rehabilitációs ellátást, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát és ezen kívül még pár hasonló juttatást, melyeknek a januári nyugdíjemelés járt. Ezt január 1-ig visszamenőlegesen kifizetik.

Idénre 3 százalékosra tervezték az inflációt, de a valóságban legalább 3,6 százalékkal emelkedtek az árak, így szükségessé vált egy januárig visszamenőleges nyugdíjemelés.

Hogy ez konkrét számokban mit jelent? 100.000 Forint esetén 600 forintot. A 28.500 forintos minimális nyugdíj csekély 171 forinttal nő. Az 148,450 forintos átlagnyugdíjakat tekintve átlagosan 890 forintot jelent ez az emelés. Mivel januárig kifizetik, így átlagosan 5500 forinttal lesznek gazdagabbak a nyugdíjasok. Ezt júniusban fizetik ki.

- -

Varga Zoltán a DK képviselője szerint ha a kormány valódi segítséget akart volna nyújtani a nyugdíjasoknak, akkor hallgattak volna a DK tavalyi javaslatára, mely egy egyszeri 50.000 forintos segélyről szólt az arra jogosultaknak.

Egyes információk szerint idén várható még egy emelés. Az MNB szerint idén 1,8-3-9 százalékos infláció várható. Ezek alapján októberben előfordulhat még egy aprócska nyugdíjemelés. De ez még a következő néhány hónap inflációs pályájától függ. A gond az, hogy a vírus miatt gyakorlatilag újra kell indítani a gazdaságot. A kereslet miatt akár 5% föl is ugorhat ezért megelőző kamatemelést említett az MNB alelnöke, hogy ezzel is fékezzék az infláció megugrását.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek