2022. szeptember 29. csütörtök

Júniusig még több, mint 50 ezer ember halhat bele a koronavírusba

- Advertisement -

A koronavírus áldozatainak száma sajnos folyamatosan nő. Bár már megkezdődtek az oltások, még nagyon sokáig tart majd, amíg újra régi életünket élhetjük. A szakemberek szerint idén júniusig Lengyelországban még legalább ötvenezer ember veszti életét a koronavírus-járvány miatt.

Az amerikai matematikai modell egyenesen félelmetes. Nagyjából három hét stagnálás és csökkenés után Adam Niedzielski, lengyel egészségügyi miniszter boldogan jelentette be, hogy a járvány ellenőrzés alatt áll, a kormány kézben tartja a dolgokat. Az utóbbi három napban azonban jelentősen nőtt az új megfertőződések száma. Péntek óta több, mint húszezer új beteget azonosítottak.

Ezzel egyidejűleg a halálozások száma is megnőtt, két nap alatt közel hatszázan vesztették életüket a kór szövődményei miatt. Prof. Andrzej Horban bejelentette, hogy “ez nem olyan sok”, ugyanis ez még nem a felső határ. Az idős emberek, akik krónikus betegségekben szenvednek, elkapják a fertőzést és sajnos meghalnak – fogalmazott a professzor.

- -

A matematikai modellezés szerint az elkövetkezendő hónapokban nőni fog a fertőzöttek száma. Ennek oka többek között az iskolák megnyitása lesz, mivel tele lesznek a különböző közlekedési eszközök, amiken az online oktatás miatt most sokkal kevesebben vannak. Nő majd a vásárlók száma a boltokban, bevásárlóközpontokban, az idősek több emberrel találkoznak, ez pedig növeli a megfertőződés kockázatát. A szakemberek szerint márciusban ismét összeomlásra kell számítani, ha a helyzet tovább romlik.

A Washingtoni Egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézetének (IMHE) tudósainak előrejelzései összhangban vannak a lengyelekével. A február 4-én frissített modell azt jósolja, hogy 20 871-48 877 koronavírusban szenvedő ember veszti majd életét Lengyelországban. Eddig összesen 39 087 beteg halt meg az országban, ami azt jelenti, hogy a következő hónapokban Lengyelország több, mint 10 500 állampolgárt veszít.

A szakértők úgy vélik, hogy a koronavírus-járvány második éve és az abortusztilalom első esztendeje még tovább néptelenítheti Lengyelországot. A modell figyelembe veszi a halálozások jelenlegi számát, valamint az egyes országokban bevezetett korlátozásokat és az egészségügyi ellátórendszer jelenlegi hatékonyságát.

Van azonban egy jó hír is, miszerint Lengyelország már túl van a fertőzési csúcson.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek