2022. december 2. péntek

Izraeli gyógyszer lehet a megmentő! – Pár nap alatt gyógyította meg a koronavírusos betegeket

- Advertisement -

A koronavírus elleni vakcina mellett nagy áttörés van kilátásban a gyógyítás terén. Egy új, egyelőre EXO-CD24 elnevezésű izraeli gyógyszer minősül csodaszernek, ugyanis mindössze 3-5 nap alatt gyógyított meg harmincból huszonkilenc beteget, akik mérsékelt vagy súlyos állapotban feküdtek a tel-avivi Ichilov kórházban. A koronavírussal megfertőződött személyek a gyógyszer beadása után néhány nappal elhagyhatták az egészségügyi intézményt.

A gyógyszert az Ichilov kórház kutatórészlegében fejlesztették ki, ami a fertőzés okozta citokinvihart, az immunrendszer túl heves gyulladásos reakcióját segít megelőzni vagy mérsékelni.

A klinikai vizsgálat első fázisában harminc páciens vett részt, közülük pedig huszonkilencen 3-5 nap múlva távozhattak a kórházból. A harmincadik beteg is gyógyultan hagyhatta el az intézményt, ám nála a folyamat néhány nappal tovább tartott.

- -

A kórház közleményben tudatta, hogy sikeresen befejeződött a tesztelés első szakasza, ugyanis a gyógyszer segített gyorsan felépülni a betegségből. A szert Nadír Arber professzor fejlesztette ki. Az EXO-CD24 nevű gyógyszert naponta egyszer, pár perces inhalálással juttatták egyenesen a páciensek tüdejébe. Alapja a CD24 nevű fehérje, aminek fontos szerepe van az immunrendszer szabályozásában és a sejtek felszínén helyezkedik el. Ez a fehérje fékezi meg a citokinvihart és nyugtatja meg az immunrendszert.

Belátható időn belül megkezdődik a gyógyszer következő kísérleti fázisa, a kórház orvosai azonban már most a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek egyik lehetséges kezelési módjának tartják. Ez a gyógyszer alapjaiban fogja megváltoztatni a betegség kimenetelét.

“Fejlett és kifinomult, és megmentheti a koronavírus okozta betegségben szenvedőket. A tesztelés első fázisának eredményei kiválóak, és bizalmat keltenek Arber professzor módszerében, amelyet évek óta kutat a laboratóriumában. Büszke vagyok arra, hogy az Ichilov kórház kék-fehér (izraeli) orvosságot nyújthat egy szörnyű világjárvány ellen” – mondta Roni Gamzu, a kórház igazgatója.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek