2022. december 2. péntek

Itt az első fotó a szombat reggel Földbe csapódó kínai rakétáról

- Advertisement -

Nincs elég bajunk a koronavírus miatt még ez a kínai rakéta is itt liheg a nyakunkba. 27.600 km/h sebességgel zuhan a Föld felé a Long March 5B és a becsapódás helyét még csak leszűkíteni lehetett. Egy 30 méter hosszú, 21 tonnás rakétáról van szó, melyet április 29-én lőttek fel az űrbe, hogy az új kínai űrállomás, a Tianhe első modulját szállítása a világűrbe. Azonban a dologba némi hiba csúszott.

A rakéta elszabadult és saját pályára lépett, azonban folyamatosan, egyre közelebb kerül a bolygónkhoz. A szakértők szerint a nagyja elég a légkörbe lépéskor, de egyes darabjai biztosan a Földbe fognak csapódni.

90 percenként kerüli meg a bolygót és egyes számítások szerint valahol az óceánban végzi, de könnyen megeshet, hogy New Yorkot, Madridot vagy Ausztráliát érik a darabjai.

- -

Magyar idő szerint május 8-án, szombat hajnalban 4:40-től élőben közvetítik YouTube-on a végső zuhanást.

Az olasz Virtual Telescope Projekt távvezérelt teleszkópja már csinált is pár fotót a Long March 5B-ről. A fotót készítű Gianluca Masi asztrofizikus szerint csak néhány fokkal van a horiizont alatt, ahol az ég nagyon fényes, így nehéz róla képet készíteni.

A becsapódást ezen a Youtube csatornán lehet majd figyelemmel kísérni.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek