2022. november 29. kedd

Intenzív havazás érkezik vasárnap este – Szükségünk lesz a hólapátra is

- Advertisement -

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki a a viharos szél és erős havazás miatt. Néhány megyében a hólapátot is elő kell vennünk.

Vasárnap a kora délutáni órákig napsütés és eső is várható, amit estétől felvált majd a havazás, illetve a szél is megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Magyarország déli és keleti részein hétfő reggelig több centiméter hóra kell számítanunk.

Már szombaton megérkezett a hidegfront, vasárnap pedig dél, délnyugat felől mediterrán ciklon éri el az ország területét. Az éjszaka folyamán hazánk déli részén és a Dunától keletre nagy területen kezd el havazni, a hőmérséklet pedig gyorsan fagypont köré süllyed. Mivel intenzív havazás várható, hétfő reggelre 5-10 centiméter tapadó hó hullhat, de a Zemplénben és a Bükkben ennél akár öt centiméterrel több hó is várható.

- -

Az északias szél feltámad, ezért hófúvásokra is számítanunk kell. Az OMSZ figyelmeztetést adott ki és kéri a lakosságot, ha nem muszáj, senki ne induljon útnak.

A hétfői nap folyamán a csapadék északkelet felé távozik, de a délutáni óráktól ismét havazás kezdődik, ami délnyugat felől érkezik. Baranya és Bács-Kiskun megyékre adtak ki figyelmeztetést a zord időjárás miatt, ezekben a megyékben ugyanis pusztán tizenkét óra alatt 5-10 centiméter friss hó hullhat. Baranya megyében ráadásul a viharos erejű szél is problémát okoz majd. A széllökések meghaladhatják a hetven km/órás sebességet.

Jelenleg vasárnapra és hétfőre is sárga figyelmeztetés van érvényben.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek